Stanivuković: Banjaluka grad koji pripada svima, razvija se i napreduje

SRNA
Foto: V. Tripić

BANjALUKA- Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da je Banjaluka pravoslavni srpski grad, ali istovremeno grad koji pripada svakom čovjeku, te je grad koji raste, razvija se i napreduje.

"Banjaluka ponosno dočekuje svoju krsnu slavu i slavu Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Danas, uz svetu lituriju, molitvu, svetu litiju, a večeras od 19.00 časova uz bogatu trpezu obilježavamo Spasovdan, praznik kada slavimo pobjedu dobrog nad lošim", rekao je Stanivuković novinarima.

Čestitajući Banjalučanima praznik, Stanivuković je čestitao krsnu slavu i gradu Beogradu.

"Da nam Bog da da na mnoga ljeta dočekujemo krsnu slavu, jer sam siguran da, dok god nam svijeća gori, dok god zajedno lomimo slavski kolač i uzimamo žito, vjerujem u budućnost naše Banjaluke, Republike Srpske i našeg naroda", istakao je Stanivuković.

Obilježavanje Spasovdana jutros je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem, koji je potom osveštao slavsko žito i obavljen je obred lomljenja slavskog kolača u kojem je učestvovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Nakon liturgije upriličena je Spasovdanska litija povodom obilježavanja krsne slave Banjaluke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja, u kojoj je pored brojnih vjernika, učestvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i rukovodstvo Grada Banjaluka.

Obilježavanje slave grada biće nastavljeno i u večernjim časovima, gdje će od 19.00 časova biti priređen poseban program pod nazivom "Spasovdansko veče - slava kroz tradiciju".

U 19.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom "Umjetnost plavih niti" u organizaciji Udruženja žena "Duga", a od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom "Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju".

Imajući u vidu da je slava vjekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana