SNSD pomeo konkurenciju u Banjaluci

Vesna Popović
SNSD pomeo konkurenciju u Banjaluci

Banjaluka - SNSD je na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica, održanim proteklog vikenda, osvojio 322 od 407 mjesta i tako bukvalno pomeo konkurenciju.

Drugi po broju osvojenih glasova su predstavnici udruženja ili grupa građana sa 35 predstavnika.

To su preliminarni podaci Gradske izborne komisije koji su pokazali da je SNSD ubjedljivo pobijedio u 26, dok će u 20 imati većinu od ukupno 57 mjesnih zajednica. Najubjedljiviju podršku ova partija je dobila u MZ Starčevica gdje je svih 11 članova Savjeta MZ iz SNSD-a.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Igor Radojičić je naglasio da je pobjeda u 46 mjesnih zajednica rezultat koji je pokazao snagu gradske organizacije ove partije.

- U poređenju sa prošlim izborima za savjete mjesnih zajednica, ovo je znatno bolji rezultat. Ujedno, to je i najbolji pokazatelj organizovanosti SNSD-a i stanja opozicije koja se na terenu pojavljivala tek u tragovima - rekao je Radojičić.

Napomenuo je da je zadovoljan i zbog visoke izlaznosti birača.

- Glas je dalo više od 22.000 građana, što je najviše otkako se članovi savjeta biraju na ovakav način - naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovi izbori su za njega kao gradonačelnika predstavljali i prvi ozbiljan test, četiri mjeseca nakon preuzimanja dužnosti.

- Izuzetno sam zadovoljan zbog povjerenja koje su nam ukazali građani - rekao je Radojičić.

Predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar rekla je da bi konačni rezultati izbora najvjerovatnije mogli biti poznati do kraja ove sedmice.

- U toku današnjeg dana ponovo ćemo prebrojavati glasove na dva biračka mjesta i to po jedno u Lazarevu jedan te na Obilićevu dva jer smo utvrdili da su takvi da mogu uticati na glasove kandidata. Po završenoj proceduri objavićemo odluku o tome šta je utvrđeno - objasnila je Batinar.

Dodala je da je na biračkim spiskovima bilo registrovano 188.369 glasača od čega je glasalo njih 22.203.

- Broj glasača nije zanemariv s obzirom na to da je ovo prvi put da se izbori za savjete mjesnih zajednica organizuju na ovaj način. Najveća izlaznost je bila u seoskim i prigradskim mjesnim zajednicama, među kojima se ističu Čokorska polja sa najvećom izlaznošću, te Prijakovci. Najslabiji interes za ove izbore su pokazali glasači u gradskim mjesnim zajednicama i to na Obilićevu jedan te na Pobrđu - kazala je Batinar.

Na izborima koji su održani u nedjelju za mjesto u savjetu mjesnih zajednica se borilo 1.026 kandidata.

Najveća izlaznost

Čokorska polja 53,1

Krmine 43,9 odsto

Prijakovci 43,5 odsto

Najmanja izlaznost

Obilićevo jedan 2,7 odsto

Borik jedan 4,4 odsto

Pobrđe 4,7 odsto

Osvojena mjesta

SNSD         322   

UDRUŽENjA/GRUPE   35

DNS  21                                         

Ujedinjena Srpska                  9

SP    9

SDS  3

PDP 3

NDP 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana