Šljunak za sanaciju puteva nasipaju u dvorišta

Aleksandar Stojanović
Šljunak za sanaciju puteva nasipaju u dvorišta

Banjaluka - Mještani pojedinih prigradskih naselja muku muče sa lošim makadamskim putevima, jer godinama nisu nasipani zbog nesavjesnih članova mjesnih odbora u tim naseljima koji su zaduženi za raspoređivanje materijala.

Na ovaj problem prvi je upozorio odbornik u gradskoj Skupštini Milenko Jaćimović koji je rekao da se žitelji naselja Ponir, Subotica i Goleši žale da šest godina nisu dobili ni pristojan makadam.

- Stanovništvo je svjesno da za to nije kriva Gradska uprava, nego ljudi koji sa njom nemaju nikakvog dodira i koji zbog svog revanšizma prema komšijama zloupotrebljavaju šljunak koji dobiju za sanaciju i nasipanje puteva - istakao je Jaćimović i dodao da je bilo i slučajeva da je materijal preusmjeren tamo gdje nije bilo predviđeno planom sanacije i održavanja puteva, pa su nasipana nečija dvorišta ili je šljunak za makadam odvožen na neka druga mjesta.

Jaćimović je rekao da je po njegovoj prijavi Gradska uprava odmah reagovala i da je konkretan problem riješen, ali da je potrebno potpuno drugačije organizovati raspodjelu materijala.

- Ta sredstva za saniranje makadama ne treba više da budu dodjeljivana članovima mjesnih odbora, nego bi ubuduće nadležno odjeljenje, zajedno sa izvođačem radova, trebalo da izađe na teren i otkloni problem. Članovi mjesnih zajednica ne bi trebalo da budu uključeni u to, jer će se ovakve situacije stalno ponavljati - istakao je Jaćimović.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da, prema analizama ovog odjeljenja, posljednjih godina nisu primijećeni veći problemi u vezi sa sanacijom i nasipanjem makadamskih puteva.

- Odjeljenje je nadležno da nadzire izvođenje radova, ali smo mi zbog lakše koordinacije odlučili da na tom polju sarađujemo sa članovima mjesnih zajednica, jer oni bolje poznaju gdje je najpotrebnije sanirati put - istakao je Sandić.

Čekanje asfalta

Prema podacima iz prošle godine, na području grada bilo je 990 kilometara makadamskog puta koji čeka asfaltiranje. Mahom su to ulice u prigradskim naseljima, pretežno na višim predjelima.

Najviše neasfaltiranih puteva ima u naseljima Kuljani, Priječani i Šargovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana