Skupština grada Banjaluka usvojila set mjera za podršku privredi

Srna
Skupština grada Banjaluka usvojila set mjera za podršku privredi

BANjALUKA - Skupština grada Banjaluka odobrila je danas paket ekonomskih mjera koje će omogućiti poljoprivrednicima, zakupcima, poslovnim subjektima i preduzetnicima da se već od iduće sedmice mogu obratiti gradu sa zahtjevima za određene subvencije i olakšice, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Nakon vanredne sjednice Skupštine grada, Radojičić je rekao da je grad Banjaluka donio set od 13 odluka koje će sutra biti objavljene u "Službenom glasniku", a iduće sedmice će već biti na snazi, čime će biti omogućeno objavljivanje javnog poziva na koji subjekti mogu da se jave.

- Donesena je odluka o dodjeli subvencije poslovnim subjektima za dvije namjene - jedna za plaćanje komunalne takse za koju svi subjekti kojima je rad zabranjen imaju pravo na subvenciju od 100 odsto za tri mjeseca, a subjekti kojima je rad ograničen ili otežan na 50 odsto olakšanja za tri mjeseca - istakao je Radojičić.

On je naveo da je to prvi set od 13 mjera Grada Banjaluka, u iznosu, prema procjenama, do 3,5 miliona KM namijenjenih za same građane, zakupce, poslovne subjekte i poljoprivrednike, dok je za restrukturisanje gradskog budžeta i javnih finansija predviđeno do 6,5 miliona maraka.

Radojičić je rekao da će ova sredstva biti raspoloživa iduće sedmice, te da će grad Banjaluka ući u pripremu narednih mjera, kada se bude vidio izlazak iz ove krize izazvane epidemijom virusa korona.

On je istakao da se druga subvencija odnosi na ugostiteljstvo, kioske i male preduzetnike kojima se, ako je zabranjen rad, dodjeljuje 100 odsto subvencija za tri mjeseca, a ukoliko im je rad ograničen ili otežan dodjeljuje se subvencija od 50 odsto.

- Procijenjena vrijednost ovog programa je oko 830.000 KM - istakao je Radojičić.

On je naveo da se tri odluke odnose na poljoprivredu i selo, ističući da Centar za razvoj poljoprivrede i sela, preko kojeg se sprovodi program subvencija, preusmjerava sredstva u iznosu od milion KM na podsticaje proljetne sjetve i biljne proizvodnje.

Radojičić je pojasnio da se 585.000 KM usmjerava ka proljetnoj sjetvi, plasteničkoj i biljnoj proizvodnji, a nešto manji iznos ka animalnoj proizvodnji i nabavci poljoprivredne mehanizacije.

- Iduće sedmice biće na raspolaganju pravilnik po kome će se poljoprivredni proizvođači moći prijavljivati, a za one koji su se već do sada prijavili za pakete sjemena i određenog materijala biće omogućeno da, svi koji ispunjavaju uslove, dobiju paket ili novčanu protivvrijednost - pojasnio je Radojičić.

On je rekao da je 450 paketa obezbijeđeno od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a za sve ostale koji su ostali ispod crte biće obezbijeđen novčani ekvivalent za nabavku tog ili sličnog paketa.

- Od iduće sedmice subjekti koji imaju određene dugove prema gradu, sporazume i ugovore o otplati, moći će se obratiti za moratorijum u iznosu do šest mjeseci u kome se neće obračunavati kamata, a čitav rok će biti produžen za šest mjeseci - rekao je Radojičić.

On je dodao da se svi zakupci koji se nalaze u poslovnim prostorima Grada pod posebnim uslovima - sva udruženja, klubovi, asocijacije i savezi, te komercijalni zakupci kojima je djelatnost zabranjena, oslobađaju zakupa u potpunosti za tri mjeseca, a zakupci kojima je djelatnost ograničena oslobađaju se zakupa za dva mjeseca.

Radojičić je rekao da je Skupština grada Banjaluka ustanovila i poseban Fond sa iznosom od 500.000 KM sa kojim će se intervenisati za plaćanje kamata onim subjektima koji moraju podići kredite.

- Ako neki preduzetnik mora podići kredit od 30.000 KM, grad Banjaluka će u potpunosti otplaćivati kamatu za njega u roku od tri godine sa kamtnom stopom do 3,5 odsto za kredite do 50.000 KM - pojasnio je Radojičić.

On je rekao da obezbijeđenih 500.000 KM dovoljno je da pokrije plasman kredita od 10 miliona KM, a ukoliko bude većeg interesa, grad će to da prati.

- Javni poziv za moratorijum na otplatu duga trajaće do 30. juna, dok će moratorijum za ostale subvencije trajati do 31. decembra, ali će se rješavati i odobravati na mjesečnom nivou - rekao je Radojičić.

On je naveo i da je zakupcima javnih površina, oglašivačima u gradu Banjaluka produžen zakup do daljeg, te donijeta odluka o oprostu za tri mjeseca ove godine.

- Grad sa dvije odluke ulazi u restrukturisanje svojih finansija jer imamo značajan pad javnih prihoda. Idemo na prijedlog prema konzorcijumu banaka za moratorijum za otplatu gradskog duga i to glavnice u periodu šest mjeseci čime bi se moglo uštedjeti do 2,6 miliona KM u ovoj godini - rekao je Radojičić.

On je dodao da će grad Banjaluka pregovarati sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj oko dodatnih do dva miliona evra za kapitalne projekte koji su u toku ili su planairani u ovoj godini, kako bi se izvor sredstava iz budžeta supstituisao sredstvima iz aranžmana sa ovom bankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana