Škole spremne za hladne dane

Jasmina Salopek
Škole spremne za hladne dane

BANjALUKA - Većina škola na području grada, koje same zagrijavaju učionice, spremno dočekuju dolazak hladnih dana i početak grijne sezone uprkos tome što je ogrev sve skuplji.

Iz školskih uprava poručuju da je ogrev pripremljen na vrijeme, kao i da je dogovorena dodatna isporuka, tako da će đaci i nastavnici boraviti u toplim učionicama.

Direktor OŠ “Milutin Bojić” u Potkozarju Ranko Vidović rekao je za “Glas Srpske” da je ova škola dobila jedan dio drva, te se nada da će do kraja polugodišta imati dovoljno energenata za grijanje.

- Dalje ćemo vidjeti kako će sve teći shodno tome kako Vlada bude uplaćivala  novac - rekao je Vidović.

On je naglasio da je školi potrebno mnogo ogreva, jer posebno griju tri objekta.

- Grijemo centralni objekat u Potkozarju koji ima dvije hiljade kvadrata, zatim objekat u Mišinom Hanu i još jedan. Zato nam treba oko 100 tona uglja i oko 100 metara drva za jednu grijnu sezonu - pojasnio je Vidović.

Dodao je da im je Vlada lani odobrila dodatna sredstva pa se nada da će tako biti i ove godine.

- Zbog značajnih poskupljenja uglja i drugih energenata, njihova pomoć nam je bitna - dodao je Vidović.

Iako sezona grijanja kreće sredinom oktobra, neke škole su već na proljeće počele pripreme za hladne dane.

Direktorka OŠ “Petar Kočić” u Kolima Dubravka Bosančić navela je da se sa pripremama za zimu kreće već u aprilu, jer je nabavka grijnih sortimenata teška i specifična. Pojasnila je da bi školama nabavka ogreva bila mnogo lakša kada bi se nabavljalo u metricama, a ne u balvanima.

- Nabavka uglja i drva ne ide lako. Prošle godine smo bili primorani da povučemo “privatne veze” kako bismo nabavili drvo u metricama - pojasnila je Bosančićeva.

Kako je rekla, ugalj očekuju uskoro pa će spremno, kao i do sada, dočekati sezonu grijanja koja u ovoj školi traje konstantno. Dodala je da zbog nabavke ogreva neki planovi škole čekaju bolja vremena.

Direktor OŠ “Desanka Maksimović” Srđan Bogdanović rekao je za “Glas” da je škola na vrijeme nabavila drva i ugalj i da nema straha od rane zime.

- Sa zagrijavanjem učionica nekada počnemo i prije 15. oktobra, a grijemo sve do  maja, mada se nekada zna desiti da ložimo i cijeli maj - rekao je Bogdanović.

Kako kaže, potrebno im je oko 60 tona uglja i 90 kubika drva, ali te brojke variraju jer sve zavisi od sezone.

Cijene

Pred direktorima škola u prethodnom periodu nije bio lagan zadatak, jer je trebalo da nabave ogrev čije su cijene u odnosu na prošlu godinu značajno veće.

Srđan Bogdanović je istakao da je ogrev poskupio, ali da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske povećalo budžet za škole pa bi sve trebalo da se uklopi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana