Škola Aleksa Šantić zablistala poslije 62 godine

Jasmina Perišić
Škola Aleksa Šantić zablistala poslije 62 godine

Banjaluka - Poslije 62 godine, otkada je primila đake, Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Rosuljama prvi put se renovira, a uskoro će biti završeni nova fasada, vanjska stolarija, krov, oluci te izolacija na fiskulturnoj sali i ravnim krovovima.

Radovi se odvijaju užurbano, posebno vikendom kako bi što manje bila ometana nastava.

- Dobro smo se organizovali pa ni radnim danima nemamo problema sa izvođenjem nastave. Naša škola je jedna od najstarijih u gradu i zaista joj je bila neophodna sanacija koju su obezbijedili putem "Projekta energetske efikasnosti" - rekla je direktor škole Tatjana Radoja.

Godinama je uprava škole aplicirala za razne projekte kako bi bila renovirana i napokon je uspjela u svojim težnjama.

- Objekat je star 62 godine i, recimo, prozori nikada nisu mijenjani. Prostorije je u tim uslovima bilo vrlo teško zagrijati i djeci je bilo hladno. Pored toga, krov nam je bio u potpunosti propao pa je bilo krajnje vrijeme da školu saniramo - ispričala je Radoja.

Dodala je da su orezali i drveće u školskom dvorištu jer je bilo preraslo, a na proljeće planiraju da ofarbaju i ogradu.

- Sredićemo igralište i posaditi cvijeće. Već sada smo ponosni na urađeno, a tek to treba da budemo kada sve što smo planirali bude gotovo. Uskoro će škola bljesnuti  novim sjajem. Da tako kažem, vesele boje fasade kao i natpis sa imenom škole već sada izazivaju divljenje i učenika i nas zaposlenih u školi - naglašava Radoja.

Ističe da su kod renoviranja riješeni prioriteti.

- Želja nam je da u skorijoj budućnosti saniramo i mokre čvorove, ali i zamijenimo parket u učionicama i stavimo novu unutrašnju stolariju. Ne bi bilo loše ni da opremimo učinice novim namještajem i nastavnom tehnikom, ali o tom potom. Zadovoljni smo i ovim što smo do sada postigli - kazala je Radoja.

Đaci su prezadovoljni izgledom fasade i škole.

 - Sada imamo najljepšu školu u gradu. Zaista je lijepo ofarbana svana i nadamo se da će nam i učionice uskoro biti ljepše. Svi se radujemo obnovi škole jer je dosad izgledala pomalo otužno - kazala je učenica koja se predstavila samo kao Dunja.   

Projekat

Osnovna škola "Aleksa Šantić" jedna je od onih koje su ušle u "Projekat energetske efikasnosti" kojim će biti ostvarene uštede u potrošnji energije, a time i smanjeni troškovi. Projekat se realizuje od sredstava kredita Svjetske banke, a putem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana