Sjećanje na nevino nastradale đake

Danijela Stokanić
Sjećanje na nevino nastradale đake

Banjaluka - Održavanjem istorijskog časa i služenjem parastosa kod spomenika ispred Osnovne škole "Đura Jakšić" u Šargovcu u petak su obilježene 72 godine od stradanja 52 učenika, koje su ustaše na zvjerski način ubile 7. februara 1942.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je tom prilikom poručio da ovaj zločin ne treba biti zaboravljen.

- Važno je da svi građani promišljaju i čine sve da se ovakve stvari nikada i nigdje više ne ponove. U tome je odgovornost današnjih ljudi, da u teškim vremenima, u kojima nema mnogo pravde, prepoznaju kako da ne podlegnemo nečemu što bi nas moglo voditi ka novim problemima i nacionalnim iskušenjima - rekao je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija je rekao da ovakva i slična mjesta treba da obilaze i oni koji dolaze u Banjaluku, da bi upoznali težinu zločina nad djecom, čija je jedina krivica bila to što su bili Srbi.

- Ovo pokreće čitav niz pitanja, preispitivanja sadržaja dešavanja u savremenoj srpskoj istoriji 20. vijeka, stradanja srpskog naroda i vrlo osjetljivog segmenta koji se tiče stradanja djece - kazao je Mutabdžija.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je ovo treća godinu zaredom da se obilježava istorijski čas posvećen tragičnoj sudbini 52 učenika škole u Šargovcu.

- Đaci su umrli samo zato što nisu pripadali onom narodu iz kojeg su poticali njihovi egzekutori i idejama koje su oni promovisali. Ova djeca su apsolutno bila nevina i to još jednom pokazuje da ovakav zločin niti može imati opravdanja niti razloge i nikako se ne smije zaboraviti, a teško ga je i oprostiti - naglasio je Gavranović.

Pomenu su prisustvovali predstavnici republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila grada, nastavnici, đaci i mnogobrojni građani.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rekavice na najsvirepiji način, bez ispaljenog metka, ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Među ubijenima bila su i 52 učenika šargovačke škole.

Knjiga

Književnik i dugogodišnji profesor u Gimnaziji Tihomir Levajac napisao je knjigu "Priča koja luta svijetom". Levajac je priču napisao u formi pisma bivše učiteljice iz Narodne pučke škole u Šargovcu Dobrile Martinović, koja govori o zločinima koji su se u toj školi desili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana