Sjećanje na 150 stradalih za slobodu srpskog naroda

J. P.
Sjećanje na 150 stradalih za slobodu srpskog naroda

Banjaluka - U Banjalučkom veleizdajničkom procesu stradalo je više od 150 omladinaca, srednjoškolaca, intelektualaca, učitelja i sveštenika, jer su željeli slobodu za srpski narod i suprotstavili se okupatorskoj vlasti Austrougarske.

Rečeno je na javnoj tribini, održanoj u ponedjeljak uveče u Banskom dvoru, povodom obilježavanja 100 godina od Banjalučkog veleizdajničkog procesa u Prvom svjetskom ratu.

- Proces je počeo novembra 1915. godine, a završen je u aprilu 1916. godine. Vođen je protiv tadašnje srpske intelektualne elite. Naši mladi moraju znati sa kakvim izazovima se suočavala inteligencija i omladina prije 100 godina. Na tom procesu optužena su i tri maloljetnika i to su heroji koje treba pamtiti - rekao je predsjednik Kluba "Kolegijum intelektum" Marko Romić, koji je i organizovao obilježavanje ove stogodišnjice.

Na tribini su učestvovali i istoričari Tatjana Jurić i Borivoje Milošević, koji su se složili da je glavni motiv procesa bio uništavanje srpske inteligencije u BiH i prebacivanje odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata na Kraljevinu Srbiju.

- Vlasti su vodile proces protiv 156 Srba u Banjaluci, među kojima je bilo i 28 učenika Gimnazije. Jedine dvije stvari koje nas podsjećaju na ovaj proces je spomen-krst na groblju "Sveti Pantelija" i ulica Kralja Alfonsa 13. Španski kralj Alfons angažovao se za pomilovanje osuđenika i zaslužio svoju ulicu - rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana