Savremeni kabineti za bolju praktičnu nastavu

Aleksandar Stojanović
Savremeni kabineti za bolju praktičnu nastavu

Banjaluka - Učenici šest srednjih stručnih škola uskoro će dobiti bolje uslove za obavljanje prakse, jer će za opremanje kabineta praktične nastave iz gradskog budžeta biti izdvojeno 100.000 maraka.

Iz škola zadovoljno poručuju da će rad u savremenim kabinetima mnogo značiti đacima, ističući da je praktična nastava jedna od najbitnijih karika. Dodaju da će unapređenjem prakse učenici steći vještine zahvaljujući kojima će po završetku škole lakše doći do radnog mjesta. Osim toga, očekuju da će đaci biti više zainteresovani za učenje jer će na novoj opremi moći da vide sve ono što su savladali kroz teoriju.

Podsticaje od 18.000 KM dobile su Tehnološka, Tehnička i Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola, dok je 17.500 KM pripalo Poljoprivrednoj, 15.500 KM Školi učenika u privredi i 13.000 KM Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla”.

Iz Elektrotehničke škole kažu da su tražili sredstva za opremanje kabineta za nastavu iz elektronike.

- Ovaj novac će nam mnogo značiti za kupovinu opreme i uređaja koji će poslužiti za održavanje vježbi iz pojedinih predmeta, kako je to predviđeno nastavnim planom i programom. To podrazumijeva elektronske i praktične uređaje zahvaljujući kojima će učenici imati bolje uslove za sticanje praktičnog iskustva - rekla je direktorica škole Mirjana Zlatković.

U Tehničkoj školi planiraju da odobreni novac ulože u nabavku nove mašine za učenike mašinskog smjera.

- Za mašinu, koju nastojimo da nabavimo, potrebno je 30.000 KM. Osim ovih 18.000, koliko smo dobili od grada, planiramo da kroz saradnju sa privrednicima nabavimo i ostatak potrebnog novca. Ova mašina će uveliko poboljšati rad i značiće učenicima u stručnom usavršavanju - rekao je pomoćnik direktora Tehničke škole Zoran Jeftenić.

Iz Odjeljenja za privredu je saopšteno da je prvi put ove godine izdvojeno 100.000 KM za srednje stručne škole u okviru projekta sufinansiranja nabavke opreme za kabinete praktične nastave.

- Sa svakim korisnikom podsticaja biće zaključen ugovor, kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i način isplate odobrenih sredstava, u skladu s Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja podsticaja u funkciji zapošljavanja za 2018. godinu - dodaje se u saopštenju.

Pored pomoći srednjim školama, iz gradske kase biće izdvojeno još oko 900.000 KM za pomoć privrednicima i nezaposlenima. Osam privrednika dobiće ukupno oko 100.000 KM za prekvalifikaciju radnika s ciljem obezbjeđenja deficitarnih zanimanja i osiguranja adekvatne radne snage neophodne za rast konkurentnosti.

Kada je riječ o samozapošljavanju, subvencije će dobiti svih 47 kandidata koji su ispunili uslove javnog poziva, u ukupnom iznosu od 238.000 KM.

Podrška privrednicima

Iz Odjeljenja za privredu su saopštili da je za sve linije podrške privrednicima bilo više prijavljenih nego što je dodijeljeno novca, a posebno za prvu liniju.

- Na javni poziv stiglo je 216 zahtjeva. Za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava s ciljem tehnološkog razvoja u iznosu od 576.900 KM podsticaj su dobila 42 privrednika - ističe se u saopštenju.

Iznos podsticaja (u markama)  Škola

18.000 Tehnološka, Tehnička i Ugostiteljska

17.500 Poljoprivredna

15.500 Škola učenika u privredi 

13.000 Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana