Sanacija mosta kod Incela

Vesna Popović
Sanacija mosta kod Incela

Banjaluka - Sanacija mosta kod fabrike "Incel" na ulazu u naselje Česma je počela.

Trenutno se radi na obnovi čelične konstrukcije mosta, koji prelazi preko rijeke Vrbanje. Osim ovoga, u sklopu redovnog održavanja mostova planirana je i sanacija oštećenja na asfaltu i pješačkoj stazi. Oštećenja su utvrđena redovnim pregledom mostova. Kako bi bilo usporeno dalje propadanje konstrukcije, zabranjen je saobraćaj preko ovog mosta za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je izvršena i procjena stanja visećeg mosta kod fabrike "Vitaminka" u Česmi.

 - Mostovi se mogu koristiti u skladu sa datim ograničenjima, a prema signalizaciji postavljenoj na prilazima mostu. Kontrola poštovanja postavljene saobraćajne signalizacije od strane učesnika u saobraćaju je u nadležnosti CJB Banjaluka - objasnili su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Dodali su da je u toku procedura za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju novog mosta na istoj lokaciji te da je za to potrebno oko dva miliona KM. Ovogodišnjim budžetom grada nisu predviđena sredstva za izgradnju mostova.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je podsjetio da je prije nekoliko godina, kada je uvedeno ograničenje nosivosti mosta kod "Incela", u ovom naselju vladao potpuni saobraćajni kolaps.

- Zabrana za teretna vozila i dalje važi, ali se ne poštuje, jer kamioni prolaze preko mosta. Veoma je oštećen - naglasio je Maličević. Dodao je da ni most kod "Vitaminke" nije u boljem stanju, te da njegovu izgradnju koči nedostatak novca.

Zeleni most

Zeleni most je početkom marta bio zatvoren za saobraćaj zbog oštećenja kolovozne površine.

- Oštećenje je sanirano, s tim da će asfaltni sloj biti urađen kada to dozvole vremenski uslovi. Most je u potpunosti bezbjedan za saobraćaj. Planskom dokumentacijom je predviđena izgradnja novog mosta, ali su za realizaciju neophodna višemilionska sredstva koja nisu planirana u ovoj godini - rekli su u Gradskoj upravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana