Rupe u centru Banjaluke, krateri u naseljima

Jasmina Salopek, Božica Mlađenović
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Iako je modernizacija glavnih saobraćajnica u centru pompezno predstavljana vozači kažu da se od rupa u užem gradskom jezgru ne može normalno voziti, a u prigradskim naseljima krateri na putevima godinama su njihova svakodnevica.

Dok gradske vlasti tvrde da redovno obnavljaju saobraćajnice vozači se žale da im rupe oštećuju vozila u skoro svim naseljima.

Među njima su i mještani Česme, koji kažu da ni poslije mnogobrojnih apela Gradskoj upravi da zakrpe rupe u njihovom naselju situacija nije bolja.

Naime, oni su u decembru prošle godine pokušali da skrenu pažnju gradske vlasti na probleme u svom naselju te na ukrštanju ulice Petra Velikog i Prvog krajiškog proleterskog bataljona u rupi na putu zasadili novogodišnju jelku.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Rade Radonjić rekao je za “Glas” da ni to nije trajno riješilo problem na saobraćajnici kojom se svakodnevno voze mještani.

- Ta jelka je stajala nekoliko dana nakon čega su radnici došli i spornu rupu zatrpali asfaltom, nakon čega su to samo poravnali lopatama. Mašine uopšte nisu bile na terenu, odnosno valjak sa kojim je trebalo to izravnati - rekao je Radonjić.

Istakao je da mještani više nemaju strpljenja za lažna obećanja pa su odlučili da sami skupe novac i obnove put.

- Ne možemo više trpjeti zanemarivanje Gradske uprave, skupićemo novac za beton. Od kratera saobraćaj ne može normalno da funkcioniše, a za djecu nije bezbjedno kada idu u školu - naveo je on i dodao da je to najgori put od crkve do trapiske šume.

Međutim, sličnih problema ima i u naseljima koja su bliže centru.

Banjalučanka A. Janković za “Glas Srpske” kaže da je stanje na mnogim saobraćajnicama u užem gradskom jezgru katastrofalno.

- Navodna saobraćajna revolucija u Banjaluci predstavljena je kao osmo svjetsko čudo, a stvarnost je takva da od rupa ne možeš mrdnuti. Blještavilo lažnog sjaja - rekla je Jankovićeva.

Prema njenim riječima, na početku Vidovdanske ulice, malo iznad novog kružnog toka “štipaljka” nalazi se ogromna rupa.

- Asfalt pored šahta je potpuno propao, a poklopac se udubio toliko da je moguće i točak odbiti ako se naleti na rupu pri većoj brzini - pojasnila je ona te dodala da ništa bolje nije ni u gradskim naseljima u Obilićevu i Hisetama, pogotovo u sporednim ulicama.

- Rupe su svuda, asfalt je istrošen i ispucao, vjerovatno od vremena, a moguće i od nekvalitetnog materijala - rekla je Jankovićeva.

Narodno pozorište

Na raskrsnici kod Narodnog pozorišta Republike Srpske već duže vrijeme stoji nesanirana rupa na ulici koju vozači moraju da zaobiđu i time rizikuju da udare u drugi auto. Rupa se nalazi u traci koja vodi od Medicinske elektronike prema Boriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana