“Robot-toalet” mijenja stare kabine u Banjaluci

Ivana Kardum
“Robot-toalet” mijenja stare kabine u Banjaluci

Banjaluka - Plastične toalet-kabine ispred Muzeja savremene umjetnosti RS koje predstavljaju ruglo u samom srcu grada uskoro bi trebalo da budu uklonjene jer je u planu postavljanje savremenog “robot-toaleta”.

Prvi samočisteći, automatski javni toalet biće instaliran početkom iduće godine na parkingu nekadašnje stare autobuske stanice u centru grada, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar očekuje da bi tenderska procedura trebalo da bude završena do kraja godine, nakon čega bi uslijedilo instaliranje prvog automatskog toaleta u gradu.

- Ovaj toalet će, između ostalog, biti dostupan i za osobe s invaliditetom, a osim automatskog čišćenja, opremljen je i takozvanom antivandal opremom radi obezbjeđenja trajnosti i bezbjednosti - rekao je Bilčar.

Prema najavama iz nadležnog odjeljenja, korišćenje ovog javnog toaleta najvjerovatnije će biti naplaćivano jer su iskustva iz drugih gradova pokazala da je na taj način najbolje upravljanje ovakvim objektom.

Bilčar je kazao da bi stavljanjem u funkciju novog toaleta bile uklonjene pokretne toaletne kabine koje se nalaze ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

- U vremenu iza nas imali smo mnogo prijava i žalbi građana zbog pokretnih toaleta na parkingu Muzeja savremene umjetnosti. Međutim, nismo ih mogli ukloniti dok ne obezbijedimo alternativno rješenje, što ćemo sada i učiniti - kazao je Bilčar.

Jedan od onih koji je ukazivao na to da plastičnim toaletima nije mjesto pored Muzeja i spomenika “12 beba” je i Stanislav Brkić, koji je inače predstavnik gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS. 

- Pohvalno je što je Odjeljenje za komunalne poslove bar na jednoj lokaciji u gradskom jezgru riješilo ovaj problem. Važno je da ti toaleti ne budu ruglo grada i izvor zaraze ljeti, kao što sam upozoravao, ali niko do sada nije reagovao. Razgovarao sam juče sa jednom od članica na konkursu za evropsku kulturnu prestonicu, koja mi je zahvalila na tim informacijama, te obećala da će učiniti sve kako bi to bilo ispravljeno. Ako će taj toalet imati vodu i sve potrebno, onda me ta investicija raduje - rekao je Stanislav Brkić.

Javno kupatilo

Nedavno je izgrađeno i javno kupatilo u okviru Udruženja “Mozaik prijateljstva”. Kupatilo ima tri tuš-kabine, tri toaleta i kabine za presvlačenje. Prostorije za ovu namjenu “Mozaik prijateljstva” dobio je na korišćenje od grada u naselju Obilićevo, gdje već godinama radi i njihova javna kuhinja “Obrok ljubavi”. Korisnici mogu svaki radni dan od osam do 16 časova dobiti sve što im je potrebno za kupanje. Kupatilo je izgrađeno zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, volontera i donatora. Obaveza korisnika je da srede korišćeno kupatilo nakon kupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana