Razglednice Slobodana Rašića čuvaju duh grada od zaborava

Aleksandar Stojanović
Razglednice Slobodana Rašića čuvaju duh grada od zaborava

Banjaluka - Sunčev zalazak zaustavljen nad poznatom idiličnom panoramom Banjaluke, uz obavezno “javi se”, šarena fontana u parku sa horizontom od zelenog lišća kestena, “Incelov” neboder i velika žuta suva podloga sa grbom na kojem Vrbas caruje podno Kastela samo su dio izložbe razglednica koja je postavljena u atrijumu Gradske uprave.

Fotograf Slobodan Rašić Bobar predstavio se izložbom  “Pozdrav iz Banjaluke”, a koje stari izgled i duh grada čuvaju od zaborava. Prema njegovim riječima, razglednice predstavljaju svojevrstan hronološki prikaz razvoja grada kroz istoriju.

Slike Borika, Bulevara, Ferhat-pašine džamije i mnogih drugih znamenitosti grada iz davnih vremena nakratko su sve prisutne vratili u, kako je na otvaranju istaknuto, neka srećnija i ljepša vremena.

- Iz ovih razglednica možemo upoznati tadašnji izgled grada, kakva je bila moda, kako su tada izgledale kulturne manifestacije... Ove razglednice su, zaista, najbolji svjedok istorije i vremena tadašnje Banjaluke - rekao je autor izložbe Slobodan Rašić.

Najstarija izložena razglednica seže u 1929. godinu, a na njoj je prikazan Gradski most, preko kojeg prelaze ljudi obučeni u tradicionalnu nošnju, uz riječi “Banjaluka, Gradska ćuprija sa Vrbasom”.

- Pojavom tehnologije, razglednica polako gubi svoje mjesto u prodaji. Nestale su te lijepe želje ispisane na poleđini koje su odlazile ili dolazile u Banjaluku. Najzanimljivija mi je crno-bijela razglednica koju sam pronašao sa prikazom vakufske palate, odnosno Džinića-palate, koja je odaslana iz Bele Crkve 30. decembra 1954. godine sa porukom “Srećna Nova godina” nekom i poslao za Beograd - rekao je Rašić i dodao da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da postavi ovu izložbu jer je već jednom organizovao ovakav vid prikaza grada.

Svi građani koji žele da vide ovo svojevrsno svjedočanstvo razvoja Banjaluke imaće priliku da to učine do 28. avgusta, do kada će postavka biti u atrijumu Gradske uprave.

Atrijum

Manifestacija “Kultura u prolazu” održava se u ljetnim mjesecima od prošle godine i njen cilj je da oplemeni prostor atrijuma Gradske uprave, te da građani pri posjeti zgradi mogu da uživaju u kulturnim dešavanjima.

- Ovom manifestacijom dajemo priliku umjetnicima da predstave svoje stvaralaštvo te građanima da uživaju u divnoj atmosferi - rekao je načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana