Rajčević, Radojičić: Naučnotehnološki park od strateškog značaja za grad

Srna
Rajčević, Radojičić: Naučnotehnološki park od strateškog značaja za grad

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da bi izgradnjom naučnotehnološkog parka u Banjaluci bila znatno povećana naučna produktivnost u Republici Srpskoj, koja bi u budućnosti donijela nove modele ekonomskog rasta.

"Taj ekonomski rast bio bi zasnovan na principima digitalne ekonomije, inovacija, istraživanja i nauke. Zbog toga smo čvrsto opredijeljeni da idemo u projekat izgradnje naučnotehnološkog parka", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

Rajčević je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, istakao da Banjaluka postaje prepoznatljiva kao regionalni centar, univerzitetsko sjedište, da ima izgrađenu putnu infrastrukturu, aerodrom, auto-put, te druge infrastrukturne pretpostavke koje mogu da naprave centar koji će biti prepoznatljiv i po naučnoistraživačkoj djelatnosti.

"Razgovarali smo primarno o modelu finansiranja i odabiru lokacije. Ministarstvo je u pregovorima sa Bankom Savjeta Evrope koja nudi određene procedure kako bi mogli krenuti u ovaj projekat", naveo je Rajčević.

Radojičić je rekao da za Banjaluku 21. vijeka jedna od strateških oblasti razvoja moraju biti savremene tehnologije.

"Već sada u desetinama većih i manjih kompanija radi nekoliko hiljada Banjalučana, uglavnom na informacionim tehnologijama i to predstavlja višestruko kvalitetnu mogućnost zapošljavanja", smatra Radojičić.

On je dodao su prednosti ove oblasti ogromne, počevši od visokih plata, mogućnosti da se pravi kvalitetan izvozni proizvod kakva su IT rješenja, da se iz Banjaluke može raditi za kompaniju bilo gdje u svijetu, te da postoji veliko interesovanje mladih za taj sektor.

"Pokrenuli smo izmjenu jednog regulacionog plana u Lazarevu, gdje je jedna od lokacija za naučnotehnološki park, koji je od strateškog značaja za grad. To je na dijelu bivše kasarne u Lazarevu, koji ne bi trebalo da bude perspektivna vojna imovina", pojasnio je Radojičić.

On je napomenuo da su za ovaj projekat potrebna velika ulaganja.

"Vrijednost tih ulaganja zavisi od lokacije koju izaberete, odnosno od toga da li je riječ o lokaciji koja ima izgrađenu infrastrukturu ili onoj koju je potrebno graditi od nule. Lokacija u Lazarevu je djelimično izgrađena i zahtijevala bi znatna ulaganja od nekoliko desetina miliona KM", rekao je Radojičić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana