Radojičić: Sljedeće sedmice novi razgovori sa onima koji su najviše pogođeni pandemijom

Srna
Radojičić: Sljedeće sedmice novi razgovori sa onima koji su najviše pogođeni pandemijom

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će sljedeće sedmice ponovo biti otvoren ciklus razgovora sa privrednim subjektima koji su najviše pogođeni pandemijom virusa korona, kako bi se vidjelo šta grad može da učini.

"Treba da pokušamo da sva privreda, uključujući i usluge, radi sve dok je to zdravstveno maksimalno moguće", izjavio je Radojičić.

On je ukazao da su zemlje poput Slovenije ili Njemačke pribjegle novom talasu zaključavanja i zabrana kako bi smanjile broj oboljelih.

"Naša privreda nije takva da bismo mogli iznijeti novo i dugotrajno zaključavanje. Imali bismo sigurno veliki broj subjekata koji ne bi mogli da se vrate na noge. I sigurno bi dovelo do porasta broja nezaposlenih", rekao je Radojičić za ATV.

On je naveo da je ekonomski sektor od početka pandemije doživio veliki šok, naročito u uslužnoj djelatnosti.

"Mi smo zajedno sa republičkim vlastima imali set mjera koji je nekim subjektima koji su bili zabranjeni, nastojao obezbijediti i minimalne plate, doprinose", podsjetio je Radojičić.

On je naveo da je grad odredio određen set mjera, olakšica, oprosta ili odgoda koje su još na snazi.

"Donijeli smo odluku o mogućnosti subvencija za pojedine komunalne takse koje grad naplaćuje. Gotovo je oproštena naplata javnih površina za ugostiteljstvo, još postoji mogućnost prijave za subvenciju kamate na kredite za preduzetnike. Morali smo dodatno finansirati komunalne usluge koje moraju da se odvijaju. Imali smo značajna odvojena sredstva za Dom zdravlja koji je morao povećavati kapacitete", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana odobreno je još 150.000 KM.

"Morali smo održati javni prevoz koji ima pad broja putnika i nije mogao da se održi. Naš prioritet jeste da omogućimo da komunalne i javne usluge funkcionišu, od zdravstvene zaštite, prevoza, vrtića, vodosnabdijevanja, a da zatim u kapacitetu grada pomognemo i ostalim privrednim subjektima", dodao je Radojičić.

Govoreći o epidemiji virusa korona, Radojičić je naveo da su brojke veće nego što se očekivalo.

"Ono što vidimo na terenu jeste da je daleko veće širenje u urbanom dijelu. U seoskim područjima je daleko manje. Brojke su stalno trocifrene, ono što su procjene ljudi iz zdravstva jeste da će se u narednim danima ta brojka ili zadržati ili i dalje rasti jer još nismo doživjeli vrhunac ovog talasa", rekao je Radojičić.

On je dodao da nije ugodna situacija, ali da se može protiv nje boriti.

"Organizaciono, prije svega pružanjem zdravstvene zaštite, mi možemo da se nosimo sa ovim talasom. Efekti ovih mjera treba da se vide u prelaznom periodu", poručio je gradonačelnik Banjaluke.

On je rekao da u ovoj fazi virus neće moći biti zaustavljen i iskorijenjen, kao i da su jesen i zima pogodni za njegovo širenje.

"Ono na šta možemo uticati jeste da se epidemija drži pod kontrolom, da je manji broj oboljelih. Onog momenta kada broj oboljelih pređe podnošljivi nivo, onda ste u drugoj fazi problema", rekao je Radojičić i dodao da se ne može samo razmišljati o sebi, nego i o drugima.  

Mitropolit Amfilohije bio okosnica borbe za prava SPC i naroda u Crnoj Gori

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posljednjih mjeseci bio okosnica borbe za prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i naroda koja je završila izbornim promjenama, te da u ovom teškom periodu narod ostaje bez nekoga ko je bio najbitniji u ovoj priči.
Radojičić je za ATV rekao da je smrt vladike Amfilohija "teška i tragična vijest za vjerujući narod u Crnoj Gori".

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana