Radojičić otvorio 16. “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

Srna
Radojičić otvorio 16. “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić večeras je u Gornjoj Piskavici otvorio tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju 16. “Zimsko prelo” koje svake godine posjeti sve veći broj građana.

Otvarajući prelo, na koje je došao u konjskim kolima, Radojičić je rekao da je grad, uz podršku manifestaciji, na nekoliko lokacija u potkozarskim selima pokušao da obezbijedi mjesta koja će vratiti i omogućiti bolji život mještana.

Radojičić je napomenuo da se radi na vodovodu u Gornjoj Piskavici u selu Radosavka, što bi trebalo da bude završeno ove godine.

“Mještani Gornje Piskavice to zaslužuju”, istakao je Radojičić i najavio dalju podršku ovoj manifestaciji.

Portparol Turističke organizacije grada Banjaluka Branka Branković rekla je da je “Zimsko prelo” dio cjelokupne turističke ponude Banjaluke, koje uvijek izazove divljenje kod gostiju iz inostranstva i okupi veći broj posjetilaca.

“Na ovaj način sačuvali smo stari običaj prelo i promovisali ga kao turistički proizvod, jer se može vidjeti samo ovdje, u knjigama i arhivima. Prelo su sada u Gornjoj Piskavici preuzeli mlađi od 30 godina što znači da smo uspjeli u tome da se ova tradicija prenosi sa koljena na koljeno”, dodala je Brankovićeva.

Ovogodišnju manifestaciju obilježili su takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, dok su kulturni dio obilježili nastupi krajiških grupa i Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” koji su prikazali performans starog običaja prela.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija grada Banjaluka, mjesna zajednica Gornja Piskavica, a podršku je dao grad Banjaluka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana