Radojičić: Manje decibela neće ugasiti festivale

Aleksandar Stojanović
Radojičić: Manje decibela neće ugasiti festivale

Banjaluka Pitanja u vezi sa vrtićima, putevima, rasvjetom, kanalizacijom i sličnim problemima građani su juče najčešće postavljali gradonačelniku Igoru Radojičiću u okviru “Fejsbuk i Tviter časa”.

Putem društvenih mreža Banjalučani su imali priliku da dobiju odgovore o mnogim temama koje ih muče, a koje su u vezi sa radom i planovima Gradske uprave. Jednočasovno druženje izazvalo je veliko interesovanje sugrađana, a od oko 200 pristiglih pitanja, najveći broj odnosio se na razne komunalne usluge i saobraćaj.

Nedavno najavljena mjera smanjenja buke u gradu bilo je jedno od pitanja, a građane je zanimalo da li bi takva odluka mogla da ugasi festivale poput “Demofesta”, “Freš vejva”, “Dana piva” i sličnih.

- Gospodine gradonačelniče, smatrate li da je ispravna odluka o ograničenju buke u centru grada? Nivo buke koji je naveden odgovara buci javnog saobraćaja, s tim što se ipak radi o centru grada, a ne o nekom prigradskom naselju - napisao je jedan “tviteraš”.

Radojičić je odgovorio da cilj ove odluke nije da broj koncerata bude smanjen, nego baš suprotno, ali da organizatori moraju biti odgovorniji i da poštuju ostale sugrađane.

- Angažovali smo institut koji mjeri na svakoj lokaciji tačno gdje se treba nalaziti bina, gdje se tačno prostiru zvučni talasi i napravili za svaku pojedinačnu lokaciju limite, tj. ograničenja u decibelima. Ako iduće sedmice Skupština donese ovu odluku, mi ćemo tokom zime ovo eksperimentalno da primijenimo - naveo je Radojičić.

Mnogo kritika bilo je upućeno na komunalne probleme, te nesavjesno parkiranje. Građani su, izmeću ostalog, pitali gradonačelnika kako stati u kraj neodgovornim investitorima koji prave zgrade, ne poštujući projekat i rok izgradnje.

- Za svaki objekat dobija se građevinska dozvola, građevinska inspekcija treba da upozori i izda nalog investitoru. Imamo veliki problem sa bespravnom gradnjom, podneseno nam je 10.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, a pretpostavljamo da ima mnogo onih koji još nisu ni podnijeli zahtjev - odgovorio je Radojičić.

Na nedavnom predstavljanju rezultata na polovini svog mandata, Radojičić je rekao da je Gradska uprava najvišu ocjenu dobila za izgradnju kružnih tokova, a juče je podsjetio na kojim lokacijama je planirana izgradnja ovakvih saobraćajnica.

- Čekamo da “Putevi RS” raspišu tender za kružni tok kod “Sirana”, a već je izabran izvođač za izgradnju kružne raskrsnice kod “Delte” - naveo je Radojičić i dodao da do kraja godine treba da bude usvojen regulacioni plan kojim bi bio predviđen kružni tok u ulici Isaije Mitrovića, prema novom Zelenom mostu. A kao prioritet za sljedeću godinu istakao je regulisanje raskrsnice kod “Lesnine”.

Prema Radojičićevim riječima, aktuelna gradska administracija ima planove za razvoj grada do 2025. godine, a riječ je o dugotrajnim projektima, poput izgradnje novog Zelenog mosta ili preuređenja centra grada.

- Potrebno je vrijeme da budu napravljene ozbiljne transformacije i sa svojim timom sam nedavno radio strateško planiranje za 2019, 2020. i do 2024. godine. Spremni smo sa planovima i za narednih od pet do deset godina - zaključio je Radojičić.

 Polovina mandata

Rad gradonačelnika Igora Radojičića pozitivno je ocijenilo 71 odsto Banjalučana, dok dvije trećine njih, takođe, podržava promjene u gradu koje se dešavaju u posljednje dvije godine.

Ovo je pokazalo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno povodom dvogodišnjice rada aktuelne gradske administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana