Putnika za 30 odsto manje

Jasmina Perišić
Putnika za 30 odsto manje

Banjaluka - Broj putnika javnog gradskog prevoza u odnosu na prošlu godinu smanjen je za oko 30 odsto, tvrde autoprevoznici.

Pojašnjavaju da je glavni pokazatelj smanjenja broja putnika pazar koji je iz godine u godinu manji iako cijena gradskog prevoza nije mijenjana.

Iz preduzeća "Autoprevoz" potvrđuju da je pad putnika manji za 30 odsto i da je smanjenje zabilježeno na svim linijama. Kako kažu, autobusom putuju samo oni ljudi koji moraju.

- Čak i đaci i studenti u mjesecima kada se ne školuju ne putuju autobusom - objasnio je direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić.

I u preduzeću "Central" kažu da bilježe pad putnika oko 25 odsto.

- Za razliku od prethodnih godina, znatno nam je smanjen broj putnika. Najredovniji putnici su nam penzioneri i đaci - kažu u "Centralu".

U preduzeću "Pavlović turs" kažu da danas putnici putuju samo iz nužde.

- Za razliku od prošle godine, rapidno je opao broj putnika. Većina putnika koja stanuje bliže centru grada ide pješke, samo kada padne kiša uđu u autobus. Najčešće i po kiši hodaju i to vam sve govori - kažu iz "Pavlović tursa" i dodaju da više nemaju nijednu liniju na kojoj je gužva za razliku o prethodnih godina.

Banjalučanka Slavica Marčeta kaže da autobusom putuje zato što je to najjeftinije prevozno sredstvo.

- S obzirom na to da stanujem nedaleko od centra grada, da ne radim, ne bih ni vadila mjesečnu kartu, već bih se vozila po potrebi - rekla je Marčeta.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović smatra da se kriza odražava na sve pa i na gradski prevoz.

- Ukupni drumski saobraćaj smanjen je za oko 20 odsto, kao i kupovna moć građana, pa je i mjesečna karta postala luksuz. Takođe se i pojedinci žale na loš raspored linija, kao i usluge samog prevoza, pa se voze vlastitim vozilima i organizovanim prevozom - rekao je Jaćimović.

 

Subvencije

Prevoznici se žale na Gradsku upravu da im ne daju nikakve subvencije za prevoz putnika.

U "Autoprevozu" kažu da povlastice u vidu jeftinijih mjesečnih karata za pojedine kategorije putnika idu na njihov teret te da nemaju pomoć grada.

- Svi prevoznici u okruženju imaju pomoć lokalne uprave, ali mi nemamo i sva sniženja putnicima dajemo na svoj račun - rekli su u "Centralu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana