Provjera kvaliteta vode seoskih vodovoda

Dejana Bratić
Provjera kvaliteta vode seoskih vodovoda

Banjaluka - Gradska inspekcija počela je u petak kontrolu svih vodovoda na području grada kako bi provjerila kvalitet vode i da li pumpna postrojenja zadovoljavaju tehničko-sanitarne uslove.

Pod lupom inspektora je sva mreža koju je preduzeće “Vodovod” prošle godine preuzelo na upravljanje od Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

- Biće utvrđeno da li postoje bilo kakvi nedostaci kako bismo odmah počeli njihovo otklanjanje - rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Prema njegovim riječima, kontrola će obuhvatiti pregled rezervoara, pumpnih stanica, cjevovoda, šahtova, zone sanitarne zaštite vodoobjekata, kao i kvalitet vode na svim lokalnim vodovodima.

- Osim kontrola kvaliteta vode, koje se obavljaju u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo i “Vodovoda”, lokalni vodovodi su pod stalnim nadzorom gradske inspekcije koja kontroliše rezultate tih analiza, kao i stanje mreže i svih objekata - istakao je Kecman.

Izvršni direktor za tehnička pitanja “Vodovoda” Dario Kuprešak kazao je da su krajem prethodne godine preuzeti svi vodovodi kojima je nekada upravljao Centar za razvoj poljoprivrede i sela i da se njihovo stanje značajno popravilo.

- Odmah smo uspostavili redovnu dezinfekciju i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Radili smo na otklanjanju nedostataka, zbog čega je danas stanje ovih vodovoda mnogo bolje, posebno u pogledu isporuke i kvaliteta vode - ocijenio je on.

Dodao je da je kao jedan od znakova poboljšanja stanja znatno povećan stepen naplate vode kod potrošača.

- Svi potrošači koji nisu imali ugrađene vodomjere obaviješteni su da su dužni da ih imaju. Redovno se radi očitavanje i ispostavljanje računa za utrošenu vodu - zaključio je on.

Predsjednik mjesne zajednice Ljubačevo Radenko Vujasin pozdravio je ovaj potez i rekao da je kontrola kvaliteta vode od velikog značaja.

- Otkako je preduzeće “Vodovod” preuzelo ovaj posao, znatno je poboljšano snabdijevanje vodom, a i kvalitet je mnogo bolji, što je veoma važno. Mještani su zadovoljni ovom odlukom - rekao je Vujasin.

Dodao je da je ugrađivanje vodomjera bilo neophodno i da je pozitivno što je to regulisano.

Laboratorija

Kontrola kvaliteta vode odvija se u laboratoriji preduzeća “Vodovod”.

- Godišnje analiziramo više od 5.000 uzoraka vode, kako u hemijskom, tako i u mikrobiološkom pogledu, dok u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Banjaluka godišnje bude analizirano blizu 2.800 uzoraka vode - kazali su u “Vodovodu”.

Dodali su da rezultati svih analiza pokazuju ispravnost vode za piće u hemijskom, mikrobiološkom, biološkom, parazitološkom, virusološkom i radiološkom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana