Prihodi od parkiranja veći za 30 odsto

Maja Stanojević
Prihodi od parkiranja veći za 30 odsto

BANjALUKA - Prihodi od parkiranja tokom prvih pet mjeseci ove godine veći su za oko 400.000 maraka ili za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kazali su ovo “Glasu Srpske” iz Gradske uprave i dodali da se od naplate parkiranja u 2020. godini u gradsku kasu slilo oko 1,3 miliona KM.

- Po istom osnovu, u istom periodu ove godine naplaćeno je oko 1,7 miliona maraka - rekli su iz Gradske uprave.

Naveli su da je od tog iznosa putem automata naplaćeno oko 36 odsto, putem SMS-a oko 39 odsto, a preostali dio prihoda ostvaren je mahom prodajom pretplatnih karata.

Ističu da je u prvih pet mjeseci ove godine “pauk” služba premjestila 727 vozila.

- Tokom 2020. godine premješteno je 1.356 automobila - kazali su iz Gradske uprave.

U prosjeku, “pauk” služba dnevno izvrši pet intervencija premještanja vozila.

- Najviše intervencija zabilježeno je u centru grada, i to u ulicama Jovana Dučića, Svetozara Markovića i Sime Matavulja - kazali su iz Gradske uprave i dodali da su u toku aktivnosti na premještanju “pauk” službe sa lokacije na Rakovačkim barama u centar grada.

Odnedavno je ukinuta mjera zaključavanja vozila, ali u Gradskoj upravi kažu da nemaju još podatke o tome koliko je prihoda ostvareno po tom osnovu.

Ove godine uvedeni su i “humani parkinzi”, a najavljeno je da će sav novac od ove usluge biće uplaćen socijalno ugroženim sugrađanima.

- U maju ove godine naplaćeno je 991 KM za parkiranje automobila u humanitarnu svrhu. Taj, prvi prihod od “humanih” parkinga namijenjen je za gradnju kuće porodici Tubonjić - naveli su iz Gradske uprave.

Dodali su da se ova posebno označena parking mjesta nalaze na lokacijama ispred Gradske uprave, na tzv. “Krašovom” parkingu, kod zgrade Radio-televizije Republike Srpske, kod Gradskog stadiona, te na parkingu preko puta Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

“Humani” parking

Na više gradskih parkirališta simbolom srca označeno je deset “humanih” parking mjesta, a građani, plaćanjem parkinga na ovim lokacijama, novac doniraju u humanitarne svrhe.

- Čas parkiranja naplaćuje se jednu KM na broj 0835124, a sav prihod od naplate posebno označenih mjesta na gradskim parkiralištima biće preusmjeren u humanitarne svrhe - naveli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana