Puštena u rad aplikacija "Pametni parking"

Ilijana Božić
Puštena u rad aplikacija "Pametni parking"

BANjALUKA- Aplikacija "Pametni parking", koju su osmislila trojica studenata, prezentovana je i puštena u rad danas u javnoj garaži naselja Aleja Centar u Banjaluci.

Autori aplikacije su studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović te Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Danilo Vuković.

Zajedno sa kompanijom "Prointer", koja je obezbijedila opremu  za ovaj parking, implementirali su ovu aplikciju kao pilot projekat. 

- "Pametni parking" je softver koji omogućava  da, putem mobilne aplikacije ili veb sajta koji je već dosupan na adresi www.pametniparking.com, svi korisnici u bilo kojem trenutku dobiju informaciju da li na odeđenom parkingu u datom momentu  ima slobodnih mjesta i koliko. Za sada je to ova parking garaža, a nadam se  da će tako biti i na ostalim parkinzima. To će omogućiti jednostavnije parkiranje kako građanima tako i turistima koji posjećuju naš grad. Postoji varijanta i na engleskom jeziku - rekao je Ivanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da grad ima četiri strateška fokusa razvoja te da su dva od njih pametni i zeleni grad.

- U okviru tih fokusa  dosta je optimizacija i poboljšanja u saobraćaju. Ovih godina ste svjedočili novim saobraćajnica, mostovima i kružnim tokovima. Ovdje je riječ o pokušaju da se optimizira  korišćenje parkinga u gradu, tako da građani provode manje vremena u saobraćaju tražeći slobodno parking mjesto, te da imaju informaciju na veb i mobilnoj aplikaciji - rekao je Radojičić. 

Dodao je da je u cilju da  se projekat proširi, kako bi građani na taj način pravili manje gužve. 

- Imamo ideja koje se tiču modernizacije u saobraćaju kada je riječ o modernizaciji naplate parkiranja, brojanja frekvencije saobraćaja pogotovo na raskrsnicama, ali ti su projekti pred nama- rekao je Radojičić i dodao da  ove godine neće biti poskupljenja cijene parkinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana