Prelaz preko ulice u banjalučkom naselja Ada kao ruski rulet

Jovan Škrbić
Prelaz preko ulice u banjalučkom naselja Ada kao ruski rulet

Banjaluka - Stanovnicima naselja Ada svakodnevno je ugrožena bezbjednost dok čekaju gradski prevoz, jer se autobusko stajalište nalazi u krivini, tik uz magistralni put Banjaluka - Čelinac, a nedostatak adekvatne saobraćajne signalizacije otežava im prelaz preko ove prometne magistrale.

Stanar jedne od boračkih zgrada Savo Blagojević kazao je da se stajalište nalazi na izlazu iz velike i nepregledne krivine na kojoj je kolovoz veoma klizav za vrijeme kišnih dana, pa je tada još opasnije stajati uz njega.

- Problem predstavlja to što je stajalište postavljeno uz tranzit, koji je veoma prometan, pa su korisnici gradskog prevoza izloženi opasnosti - kazao je Blagojević.

Osim toga, veliki problem predstavlja i raskrsnica magistralnog puta i ulice Palih boraca, jer osim znaka za pješački prelaz, nema druge saobraćajne signalizacije. Ističu da mnogi vozači ne poštuju ovaj znak i da je neophodno pronaći druga rješenja kao što su ležeći policajci, kružni tok ili semafor.

- Autobuska stanica nije postavljena na dobrom mjestu, a posebno je teško mojim komšijama, osobama sa invaliditetom, jer nemaju prilaz stajalištu. Veliku muku zadaje i raskršće. Strahujemo da će, ukoliko ne bude postavljena odgovarajuća signalizacija, neko ovdje nastradati - rekla je stanovnica Ade Stoja Ćulibrk.

Prema riječima njenih komšija, najgore je uveče jer tada mnogi vozači ne poštuju saobraćajna pravila i jure ulicom.

- Opasno je pješačiti ovim dijelom naselja jer je na tranzitu velika frekvencija vozila, a vozači uglavnom ne obraćaju pažnju na pješake i ne zaustavljaju se na pješačkom prelazu. Potreban je semafor ili kružni tok, da bi regulisali saobraćaj i riješili ovaj problem - rekao je Nenad Lukić.

Predstavnik stanara zgrade koja se nalazi pored pomenutog raskršća Aleksandar Kecman lani je dopisom zatražio od gradskih vlasti da nađu zajedničko rješenje.

- Dobili smo odgovor od Stambeno-komunalnog odjeljenja da će biti postavljena signalizacija, međutim, do danas se ništa nije promijenilo. Činjenica je da je to magistralni put i da zbog krivina semafor ne bi odgovarao, ali bilo kakvi usporivači, kao što su, na primjer, ležeći policajci, bi mnogo pomogli - rekao je Kecman.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ada Saša Mićić kaže da je na sastanku sa načelnikom Odjeljenja za inspekcijske poslove Jankom Kecmanom obećano da će nadležne službe riješiti problem na pješačkom prelazu.

- Očekujemo da će signalizacija na raskrsnici biti postavljena u roku od dva mjeseca. Kada je riječ o stajalištu za gradski autobus, taj problem postoji u svim prigradskim naseljima, a može se riješiti jedino okvirnom strategijom grada - kaže Mićić.

Po pet minuta prelaze cestu       

Stanovnici Ade često su prinuđeni dugo da čekaju kako bi prešli ulicu, jer mnogi nesavjesni vozači ne žele da im stanu. U to se uvjerila i ekipa "Glasa", posmatrajući jednu gospođu koja je vodila dječaka u školu. Njih dvoje su čekali nekoliko minuta da pređu put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana