Predstavnici Instituta „Mihajlo Pupin“ u „Eko toplanama“: Digitalizacijom distributivne mreže do kontrole upravljanja energijom

Tamara Bubnjević
Predstavnici Instituta „Mihajlo Pupin“ u „Eko toplanama“
Foto: "Eko toplane" | Predstavnici Instituta „Mihajlo Pupin“ u „Eko toplanama“

Projekat digitalizacije distributivne mreže „Eko toplana“, koji je u planu za naredni period, pomoći će da se u etapama obezbijede nadzor i upravljanje sistemom daljinskog grijanja, kako bi se omogućio kontrolisan proces upravljanja, čime bi se unaprijedilo funkcionisanje ovoga sistema.

Rekao je ovo Aleksandar Car, pomoćnik direktora Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, nakon sastanka sa predstavnicima „Eko toplana“. Sastanak je održan u utorak u cilju buduće saradnje Instituta i „Eko toplana“, a glavna tema sastanka bila je upravo digitalizacija toplifikacione mreže.

- Riječ je o kompleksnom procesu koji bi trebalo da bude realizovan u nekoliko etapa, a krajnji cilj je da se omogući smanjenje utroška energenta, na način da korisnici i dalje imaju isti efekat, odnosno kvalitet toplotne energije - pojasnio je Car.

Dodao je da će projekat digitalizacije distributivne mreže pomoći da se lokalizuju kritične tačke.

- Sada je to veoma otežano, jer nemamo uvid u realno stanje, a ovaj sistem omogućiće da se utvrdi gdje su problemi. Postojaće indikacije gdje su problemi na sistemu, gdje curi energija, gdje su veliki gubici i problemi u sistemu - kazao je Car.

On je podijelio i svoje impresije proizvodnim postrojenjem „Eko toplana“.

- Ovako moderno postrojenje nisam vidio u skorije vrijeme. Moderno, sa veoma dobrim tehničkim rješenjima, kako dopremanja sirovine, tako i samim pozicioniranjem kotlova, izmjenjivača toplote... Ono što je veoma važno jeste da su izduvni gasovi minorni. Riječ je o postrojenju koje može da bude u centru grada, a da ne zagađuje životnu sredinu, što je veoma pozitivno i važno za sve stanovnike Banjaluke - istakao je Car.

Na sastanku je bilo i riječi o budućoj potencijalnoj nadogradnji ovoga sistema i njegovoj optimizaciji, digitalizaciji očitavanja kalorimetara, ali i o potencijalu solarne energije, čije korištenje smanjuje troškove potrošnje električne energije.

Institut „Mihajlo Pupin“

Institut „Mihajlo Pupin“ je najuspješnija srpska naučno-istraživačka organizacija, čiji je cilj stvaranje ekonomski efikasnog, tehnološki savremenog društvenog okruženja, zdrave životne sredine i humanijih radnih uslova. Od kada je Srbija dobila pravo učešća na projektima Evropske unije, Institut je osvojio 101 projekat. Projekti su uglavnom u domenu semantičkog veba, LOD, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, sistema za podršku odlučivanju, senzorskih mreža, ad-hok mreža, robotike...

Kad su u pitanju nacionalni projekti, finansirani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Institut u svakom ciklusu istraživanja ima više od 20 finansiranih projekata, koje uspješno realizuje, a rezultate odmah pretvara u marketabilne proizvode i plasira na tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana