Predsjednik Skupštine Novog Sada u posjeti gradskom parlamentu

Aleksandar Stojanović
Predsjednik Skupštine Novog Sada u posjeti gradskom parlamentu

BANjALUKA - Banja Luka i Novi Sad će i ubuduće razmjenjivati iskustva i sve dobre projekte koje imaju i jedan i drugi grad, a od kojih imaju obostrane interese, zaključili su predsjednici skupština dva bratska grada nakon sastanka u banjalučkoj Skupštini.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić je istakao da se, u razmjeni prijedloga i ideja, došlo do korisnih ideja kako da se po određenim modelima Novog Sada i banjalučka Skupština uvede u proces digitalizacije, kao i da se zajedničkim idejama u IT sektoru mogu unapređivati potrebe građana.

„Na bazi toga što smo vidjeli u Novom Sadu, mi smo već pokrenuli proces digitalizacije u Skupštini grada gdje smo obezbjedili određena donatorska finansijska sredstva za izradu prvog softvera koji treba da posluži ulasku u eru digitalizacije gradskog parlamenta. Naravno, mi idemo i korak dalje ka određenim domaćim i inostranim organizacijama kako bi pronašli dodatna grant sredstva, kako bi kompletan proces priveli kraju" rekao je Talić.

On dodaje da su pored digitalizacije Skupštine razgovarali i o konceptu „pametnog grada" gdje Novi Sad prednjači u regionu po tom pitanju, ali i o mogućnostima razvoja IT sektora.

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, istakao je da je Novi Sad uvijek otvoren za razmjenu iskustava između dva bratska grada na obostranu korist za građane.

„Mi moramo da pratimo tehnologiju u korak, kako bi građani osjetili poboljšanja i kako bi lakše rješavali svoje potrebe u onom segmentu kada trebaju da komuniciraju sa gradskom administracijom ali i drugim pogledima koji čine njihovu svakodnevicu. Tu se kombinuju tehnologije, i Novi Sad tu može itekako da se pohvali da je postao praktično regionalni centar IT-ja. Imamo preko 4.500 hiljade IT inženjera, koji rade u Novom Sadu. Imamo šta da prenesemo i zaista nam je drago da sa našom bratskom Banjom Lukom razmjenjujemo ideje i iskustva" rekao je Jelušić.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana