Predizborni plakati ruglo na ulicama Banjaluke

Danijela Stokanić
Predizborni plakati ruglo na ulicama Banjaluke

Banjaluka - Izborni plakati polijepljeni u vrijeme predizborne kampanje za oktobarske opšte izbore još nisu uklonjeni, iako komunalna pravila nalažu drugačije. Tako su građani primorani da i dalje gledaju lica političara, mada je od izbora prošlo više od sedam mjeseci.

Komunalna policija je na adrese političkih stranaka poslala ukupno 17 prekršajnih naloga, a najviše plakata za sobom je ostavila Srpska demokratska stranka (SDS). 

- Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poslata su dva naloga, te po jedan Narodnom demokratskom pokretu (NDP) i Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Pored njih, dva prekršajna naloga uručena su kandidatima političkih stranaka. Politička partija koja je postavila plakate dužna je da ih ukloni u roku od 30 dana, što je malo ko učinio - rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Dodao je da predviđene kazne za pomenute prekršaje iznose, kada su u pitanju političke partije, od 1.000 do 7.000 KM, dok su za odgovorno lice od 300 do 1.800 KM, a za fizička lica od 100 do 1.000 KM.

- Ukoliko u toku redovnih kontrola Komunalna policija uoči političko ili drugo plakatiranje, počinioci će biti sankcionisani, a plakati će biti uklonjeni - istakao je Šajić.

Građani kažu da svi ti plakati već duže vrijeme čine ruglo grada. Goran Spasojević, koji živi u ulici Skendera Kulenovića u naselju Kočićev vijenac, kazao je da su plakati, koji su poprilično oštećeni i izblijedjeli jer su izloženi vremenskim prilikama, postali ruglo na ulicama.

- Plakate u našoj ulici niko ne skida. Stvarno su postali pravo ruglo. Kako je krenulo, dočekaće i sljedeće izbore - rekao je vidno iznerviran Spasojević.

Ništa bolja situacija nije ni u naselju Pobrđe, gdje, kako tvrde mještani, nema slobodnog mjesta na koje nije zalijepljen plakat.

- Oni su se bukvalno, kada su lijepili plakate, držali izreke “Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi”, a kod njih je plakat zalijepi. Pored toga, ima ih i počupanih i razbacanih po ulici - rekao je stanovnik ovog naselja Jelenko Perić i dodao da je prostor oko svog dvorišta sam očistio od izbornih plakata.

Iz stranaka juče do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje zašto još uvijek sa gradskih ulica nisu uklonjeni svi izborni plakati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana