Otvorena izložba do sada neobjavljenih fotografija razornog zemljotresa

Aleksandar Stojanović
Otvorena izložba do sada neobjavljenih fotografija razornog zemljotresa

BANjALUKA - Do sada neviđene fotografije i video zapisi katastrofe koja je zadesila krajišku ljepoticu kobnog 27. oktobra 1969. godine, prizori strave i ruševina na gradskim ulicama izložene su u atrijumu Gradske uprave povodom obilježavanja 50. godišnjice zemljotresa u Banjaluci.

Ovom izložbom počelo je zvanično obilježavanje pola vijeka od razorne katastrofe, a svi zainteresovani će izložbu moći da posjete svaki dan do 31. oktobra od osam do 16 časova.

Fotografije su djelo banjalučki foto-amateri Radivoj Radanović, dr Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, a autor izložbe je Goran Barać.
- Kuriozitet ove postavke je da fotografije i negativi nikad ranije nisu viđene u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija njihovih autora. Pozivam sve građane da posjete izložbu, jer zaista imaju šta da vide – rekao je Barać.

Autor dijela fotografija Radivoj Radanović rekao je da su prizori na ulicama bili stravični, a sve je želio da zabilježi svojim aparatom koji je nešto ranije donijeo iz Japana.

- I danas često kući pogledam fotografije, koje me podsjete na taj strašni period za naš grad. Svojoj djeci i unucima sam često pokazivao sve što sam zabilježio i zadovoljstvo mi je što će i mladi građani imati priliku da se upoznaju sa tom velikom tragedijom – kazao je Radanović čije su slike prikazane u boji.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da je Grad podržao ovu izložbu, jer su ove fotografije svjedok tužnog trenutka za sve banjalučane.

- Posjetioci će moći da vide kako se Banjaluka obnovila i izgradila poslije tog nemilog događaja – istakao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana