Poskupljenje goriva diže cijene karata u Banjaluci

Jelena Tanacković
Poskupljenje goriva diže cijene karata u Banjaluci

Prevoznici sa područja Banjaluke uputiće Gradskoj upravi zahtjev za izmjenu cjenovnika javnog gradskog prevoza, jer kako tvrde, sa sadašnjim vrtoglavim rastom cijena goriva ne mogu da posluju rentabilno.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” direktor preduzeća “Autoprevoz” Dejan Mijić koji je naglasio da skok cijena goriva prevoznici više ne mogu da prate i da im jedino ostaje da podignu cijene karata.

Mijić je istakao da će svih pet preduzeća, koji se bave javnim prevozom putnika, jednoglasno uputiti zahtjev Gradskoj upravi da se usvoji izmjena cjenovnika. Kaže da grad u takvoj situaciji ima dvije mogućnosti - da odobri povećanje cijene karata ili da tu razliku nadoknadi u vidu subvencija.

- Ukoliko se cijene karata ne povećaju, moraćemo da tražimo subvencije ili neki drugi način isplate iz budžeta. Jednostavno, ne možemo prihodima koje ostvarujemo da pokrijemo najosnovnije troškove goriva, plate radnika, a da ne govorim o amortizaciji i održavanju vozila - kazao je Mijić.

Dodao je da su u prošloj godini subvencije isplaćene za januar, februar i decembar, a iznosile su oko 300.000 KM za sve prevoznike u Banjaluci.

- Za gradski i prigradski prevoz sedmično se troši oko 100.000 litara goriva, što sada iznosi oko 250.000 KM, tako da je ta subvencija pokrila desetak dana utroška goriva - pojasnio je Mijić.

Dodao je da su troškovi održavanja linija u gradskom saobraćaju veći nego za međunarodni prevoz.

 - Režim saobraćaja je zahtjevan, a vozila veoma opterećena. Sada smo došli u situaciju da je sve poskupjelo do 30 posto, a naši prihodi nisu prešli ni pola u odnosu, recimo, na 2019. godinu - kazao je Mijić.

Direktor preduzeća “Rale turs” Dragomir Rajilić rekao je da je stanje u gradskom i prigradskom saobraćaju katastrofalno.

- Jednostavno ne mogu da nađem riječ kojom bih opisao situaciju. Radnim danima još i nekako, ali vikendom maltene prazne autobuse vozimo na svim relacijama. Putnika nema, a zašto, to niko ne zna - rekao je Rajilić.

Dodao je da je sada gorivo poskupjelo i da se poskupljenjima ne nazire kraj.

Grad je do sada u nekoliko navrata, zbog negativnih posljedica pandemije, finansijski pomagao održavanje javnog prevoza. U 2020. godini je izdvojeno 450.000 KM, a za prva tri mjeseca 2021. godine oko 300.000 KM.

Iznosi

Pojedinačna karta kupljena u autobusu za gradski prevoz iznosi 1,8 KM, a ista je cijena i za prigradski prevoz do deset kilometara. Kada je riječ o mjesečnim kartama, tzv. radnička košta 44 KM, dok mjesečna karta za studente i đake košta 30 KM, a za penzionere 14 KM. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana