Posjeta vjerskim objektima u Banjaluci

G.S.
Posjeta vjerskim objektima u Banjaluci

BANjALUKA - Učenici trećih razreda Katoličkog školskog centra iz Banjaluke su u nastave Povijesti religija posjetili su vjerske objekte u Banjaluci.

Tom prilikom su se upoznali s važnim obilježjima svake religije, te istorijom  i unutrašnjošću molitvenog prostora u Jevrejskom kulturnom centru, Ferhat-pašine džamije – Ferhadije (u korelaciji s nastavom Hrvatskog jezika i književnosti), Hrama Hrista Spasitelja te župne crkve Pohoda Bl. Djevice Marije.

 

 

Istorijske zanimljivosti i ono što svaku bogomolju čini jedinstvenom ostavilo je na učenike posebne utiske, a neke od njih i prenosimo:

„Smatram da je ovo odlična vrsta časa, jer i na ovaj način naučimo mnogo o kulturama drugih naroda te se upoznajemo s njihovom tradicijom i načinom moljenja. Ovo mi je bilo lijepo iskustvo i želio bih ga ponoviti i u drugim gradovima koje posjećujem." - kaže Omar M.

Sofija V, dodaje da tip nastave u kojoj se obilaze vjerski objekti je bitan, jer je mnogo jednostavnije učiti kada smo fizički prisutni na određenom mjestu.

 „Posjet mi se svidio, a novo iskustvo je uvijek dobrodošlo za otvaranje vidika." – kaže Marina P.a Elena D. dodaje "„Smatram da su ovi posjeti važni za proširivanje naših vidika i spoznaju nečeg novog o drugim religijama. Ono što me posebno dojmilo je to što smo u svakom vjerskom objektu dobili odgovore na razna postavljena pitanja."  

„Živimo u zajednici različitih vjerskih opredjeljenja, a kroz ovaj način pokazujemo poštovanje prema svima, učimo jedni o drugima i na taj način se zbližavamo." - ocijenjuje Milica V. a Nina M nastavlja "U ovim obilascima najviše mi se dopalo što smo imali priliku naučiti mnogo stvari o drugim religijama pričajući s ljudima koji su veliki dio svog života posvetili tim religijama."

"Iz ovih obilazaka shvatila sam da se sve religije zasnivaju na ljubavi i poštovanju. Smatram da je bitno učiti o različitim vjerama kako bi bili u mogućnosti biti još otvoreniji prema ljudima drugih vjera, kako bi poštivali tuđu vjeru, a svoju još više njegovali i voljeli." – kaže Ivona P.

Iz Katoličkog školskog centra su zahvalni svima koji su ih dočekali i  primili u svojim vjerskim objektima te na taj način učenicima približili  svoju religiju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana