Ponuđeno 300 radnih mjesta

Brankica Smiljanić
Ponuđeno 300 radnih mjesta

Banjaluka - Građevinski radnici, mašinski tehničari, CNC operateri, vozači, inženjeri arhitekture, mašinstva, programeri, veb dizajneri, pekari, zidari, električari, trgovci, administrativni radnici, operateri u pozivnom centru samo su neki od profila za kojima vlada prava jagma.

Ovo se moglo uočiti juče na "Sajmu zapošljavanja Banjaluka 2018", koji je okupio u Sportskoj dvorani "Obilićevo" brojne  posjetioce kojima su poslodavci ponudili oko 300 radnih mjesta. Sajam je organizovala Gradska razvojna agencija Banjaluka u saradnji sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje i Zavodom za zapošljavanje RS.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, koji je otvorio ovu privrednu manifestaciju, rekao je da Gradska uprava podržava sve aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem mladih, te da na sajmu poslove nudi i više desetina firmi, odnosno izlagača koji nisu iz javnog sektora.

- Treba da pošaljemo poruku da zaposlenje mladih ne ide uvijek u pravcu javnog sektora i pokažemo da se kvalitetno radno mjesto može pronaći mimo toga. Ovdje su firme iz oblasti drvne, metaloprerađivačke industrije, kožarstva i obuće, ali i bankarskog sektora. Perspektiva je usmjerena i u tom pravcu treba da idemo kada je riječ o tržištu rada - objasnio je Amidžić.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović istakao je da na sajmu, između ostalih, učestvuje i dvadesetak izlagača iz oblasti obrazovanja koji imaju za cilj da promovišu deficitarna zanimanja. Takođe, na sajmu su i srednje škole prezentovale smjerove stručnog obrazovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola.

Učenica Nikolina Praštalo, koja pohađa Školu učenika u privredi, rekla je da je ona došla ovdje kako bi predstavila svoje zanimanje.

- Posjetiocima našeg štanda sam objašnjavala da poslije desetak godina u našoj školi postoji smjer koji traje četiri godine, a to je tehničar modelar obuće. To je osoba koja nadgleda obućare i njihov rad. Obućara nema puno i voljela bih da ovo zanimanje više osnovaca zavoli, a onda upiše srednju školu - kazala je Praštalo i dodala da učenici ove škole praksu obavljaju u Fabrici obuće "Bema".

Milica Miškić, koja pohađa smjer tekstilstvo i kožarstvo, rekla je da je njen smjer veoma tražen.

- Ovdje smo zato što imamo mnogo ponuda za posao. Kako bismo posjetiocima sajma pokazali naše sposobnosti i umijeća, izložili smo haljinu koja je bila maturski rad djevojaka iz naše škole - kazala je Milica Miškić.

Gradska uprava

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da je grad od 2015. godine finansijski podržao zapošljavanje više od 600 radnika, kao i 200 radnika kada je riječ o samozapošljavanju.

- Ove godine smo podržali samozapošljavanje 42 naša preduzetnika koji su povukli sredstva u visini od tri do sedam hiljada KM. U visini do 20.000 KM podržali smo isto toliko privrednih subjekata kada je riječ o nabavci nove opreme i tehnologija, te zapošljavanju radnika - rekao je Komljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana