Pod istim krovom u Donjim Kolima škola i mjesna zajednica

Sanja Amidžić
Pod istim krovom u Donjim Kolima škola i mjesna zajednica

Banjaluka - Mještani Donjih Kola u petak su dobili nove prostorije mjesne zajednice, a u dio novoizgrađenog objekta uskoro bi trebalo da presele i đaci područnog odjeljenja Osnovne škole "Branislav Nušić".

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da će odluku o preseljenju đaka u novoizgrađeni objekat, u koji su grad i Vlada RS uložili oko 400.000 maraka,  donijeti odbornici na sjednici Skupštine grada 27. septembra.

- U starom objektu škole, koji je u blizini, nastavu pohađaju učenici od prvog do petog razreda. Učionice su dosta neuslovne i nema razloga da pored ovako modernog objekta oni sjede i uče u takvom prostoru. Zbog toga sam ovu odluku uputio u Skupštinu po hitnom postupku - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, osnovci bi prešli u gornji dio objekta, dok bi u donjem ostao prostor za ambulantu, kako je to bilo i ranije predviđeno.

- Ambulanta nije otvorena. Ona će se moći koristiti kada sa Domom zdravlja završimo razgovore o racionalizaciji mreže ambulanti na području grada - kazao je Radojičić.

Istakao je da u Donjim Kolima trenutno ne postoji dovoljan broj pacijenata za kompletan tim porodične medicine, zbog čega će razgovarati sa predstavnicima Doma zdravlja o tome da jedan tim radi na više lokacija. Ljekari bi, kako kaže, u ovu i neku drugu mjesnu zajednicu dolazili od dva do tri puta sedmično.

Član Savjeta mjesne zajednice Donja Kola Milan Đukić rekao je da su stanovnici ovog dijela grada dočekali da u funkciju bude pušten i ovaj objekat, kojeg, kako kaže, nema u okruženju.

- Ovo je drugi rođendan Donjih Kola. Ne mogu reći da je prvi, jer je to bilo kada smo otvorili vodovod, koji nikada nismo imali. Prezadovoljni smo ovim što je urađeno - kazao je Đukić.

Nada se da će đaci preći u novi objekat, ali privremeno, jer planiraju da obnove staru školu.

Direktorica Osnovne škole "Branislav Nušić" Stana Nikodinović-Mitrović rekla je da područnu školu u Donjim Kolima pohađa 28 učenika u dva kombinovana odjeljenja.

- Stari objekat je u dosta lošem stanju i nadamo se da će se naši đaci preseliti u nove prostorije - kazala je Nikodinović-Mitrović i dodala da se broj upisanih prvačića posljednjih godina povećava.

Novootvoreni objekat u Donjim Kolima stanovnici će moći da koriste i za druge društvene sadržaje.

Izgradnja

Kamen temeljac za izgradnju objekta mjesne zajednice u Donjim Kolima postavljen je u avgustu prošle godine. Prema planu, osim prostorija MZ planiran je i prostor za ambulantu porodične medicine, ali ona nije otvorena zbog nedovoljnog broja pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana