Počinje izgradnja “Crnog vrela” i Zelenog mosta

Vesna Popović
Počinje izgradnja “Crnog vrela” i Zelenog mosta

Banjaluka - Izgradnja 11 kilometara mreže u okviru regionalnog vodovoda “Crno vrelo” mogla bi početi iduće sedmice, a novog Zelenog mosta za 15 dana ukoliko ne bude žalbi na izbore izvođača radova.

Najavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić u Drakuliću, gdje je ozvaničio početak izgradnje 700 metara vodovoda. Naglasio je da se radi o projektima u vrijednosti većoj od tri miliona KM. Objasnio je da su za oba projekta izbrani izvođači radova te da su u toku žalbeni rokovi koji bu uskoro trebalo da budu završeni.

- “Crno vrelo” je u ovom momentu najveća investicija kada je u pitanju gradnja novih vodovoda. Biće građen krak mreže za Goleše i Pervan i drugi za Đurića glavicu, a za njih će biti izdvojeno oko milion KM. Ukoliko bismo prošli bez žalbe, već iduće sedmice radovi mogu početi - rekao je Radojičić.

Napomenuo je da će za izgradnju novog Zelenog mosta biti izdvojeno više od dva miliona KM.

- Izvođač radova je firma “Prijedorputevi” i, ukoliko ne bude žalbi, u narednih 15 dana mogli bismo početi sa radovima - rekao je Radojičić i dodao da grad prije toga mora dobiti dozvolu za uklanjanje starog mosta.

Radojičić je rekao da će u krak vodovoda u Drakuliću biti uloženo 110.000 KM, a na mrežu će biti priključena domaćinstva koja su do sada koristila javnu česmu.

- Ove godine je u planu izgradnja 17 mreža vodovoda na području Banjaluke koje će biti finansirane iz gradskog budžeta, ali i sredstvima Vlade RS za kapitalne investicije. Radi se u investicijama u vrijednosti od nekoliko miliona maraka, čime će nekoliko hiljada građana riješiti probleme vodosnabdijevanja - rekao je Radojičić.

Objasnio je da se čeka saglasnost Vlade RS za još milion KM za izgradnju vodovoda u visinskim zonama tri i četiri u Česmi te za izgradnju primarne mreže  u Jagarama.

Za finansiranje i izgradnju vodovoda u Drakuliću zadužen je gradski “Vodovod”, a rok za završetak radova je 20 dana.

- Oko 45 domaćinstava biće priključeno na vodovodnu mrežu. Imamo dosta problema sa javnim česmama i nastojaćemo da u narednom periodu to riješimo - kazao je direktor “Vodovoda” Zoran Popović.

Predsjednik Savjeta MZ Drakulić Željko Dojčinović rekao je da će izgradnja ovog vodovoda mnogo značiti mještanima ove mjesne zajednice.

- Ovim će praktično cijela mjesna zajednica biti pokrivena gradskim vodovodom - rekao je Dojčinović.

Trotoar u Zalužanima

U Zalužanima je juče počela i izgradnja 250 metara trotoara i biciklističke staze od pruge do autobuske stanice te 360 metara oborinske kanalizacije od rijeke Dragočaj do autobuske stanice.

- Vrijednost tih radova je više od 200.000 KM. Na idućoj Skupštini grada imamo i prijedlog odluke za povlačenje sredstava za zaštitu od poplava, a koje bismo usmjerili za nastavak ovog posla. Radi se o više od 600.000 KM koje bi omogućile izgradnju više od jednog kilometra trotoara - naveo je Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana