Počelo uređenje šuma i izletišta

A. S.
Počelo uređenje šuma i izletišta

BANjALUKA - Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine - 5 juna, Odjeljenje za komunalne poslove zajedno sa radnicima Šumskog gazdinstva Banjaluka i komunalnim preduzećima organizuje nekoliko akcija uređenja više lokacija i izletišta u gradu.

- Juče smo krenuli sa čišćenjem, sječom šiblja i uređenje trim  staze u Trapistima, a  od danas pokrećemo aktivnost na Banj brdu i Trešnjiku, gdje će biti sanirano nekoliko divljih deponija, a ova izletišta uređena i pokošena – istakao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Pertar Bilčar.

Sve lokacije koje će biti uređene u okviru ove akcije pripadaju pojasu prigradskih šuma i imajući u vidu njihov značaj veoma je važno da se sačuvaju.

Povodom aktivnosti na uređenju izletišta i trim staza, apelovano je na sportska udruženja koja organizuju različite sportske manifestacuje da prilikom markiranja staza ne postavljaju trajne oznake po stablima nego da iste imaju privremeni karakter.

U Odjeljenju za komunalne poslove naglašavaju da je u toku izrada šumsko-privredne osnove za prigradske šume koja će pored opisa staništa, sastojinskih prilika, ciljeva gazdovanja sadržavati i mapirane i opisane planinarske, biciklističke staze, vodotoke, područja i podatke o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

- Ovo je prilika da pozovemo planinanrska, biciklistička i ostala udruženja da nam se pridruže u izradi ovog dokumenta kako bi ga napravili što kvalitetnijim - zaključio je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana