Počelo Banjalučko proljeće: Uz muziku i ples uživali na novom šetalištu (FOTO)

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Mnoštvo Banjalučana svih generacija uživalo je na novoizgrađenom šetalištu u Gajevoj ulici, uz muziku, ples i dobru zabavu u već tradicionalnom proljećnom druženju povodom otvaranja manifestacije „Banjalučko proljeće“.

-Nakon proljećne zabave u „Parkiću“ i ispred Gradske uprave uz “ Baba Djex Tribe ” i koncert Dječijeg hora “Vrapčići”, program ovogodišnje manifestacije nastavljen je u Gajevoj ulici, gdje su brojni sugrađani uživali u sjajnoj atmosferi uz nastupe plesnih animatora i koncert banjalučkog umjetnika Andreja Pucarevića – saopštila je Gradska uprava.

Sugrađanima se pridružio i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je još jednom poručio da je današnja atmosfera potvrda da je Banjaluka zaista najljepša u proljeće.

-Nema sumnje da je proljeće kao stvoreno za našu Banju Luku, koja je i ovoga puta zablistala u prekrasnim bojama. Ipak, ono što čini posebnom ovogodišnju manifestaciju „Banjalučko proljeće“ je to što se prvi put odvija na novoizgrađenom šetalištu u Gajevoj ulici. Ovo je prvo šetalište koje je Banjaluka dobila nakon pola vijeka – istakao je on.

Kako je pojasnio, od ulice koja je u potpunosti bila marginalizovana, zapuštena i jedva prohodna za automobile, napravili su smo „najljepše šetalište u našem gradu“.

- Osim toga uskoro završavamo i park u sredini kružnog toka, osvjetljavamo i uređujemo naš Kastel, što će zasigurno uljepšati ovaj dio grada – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je iskoristio  priliku da se zahvali preduzetnicima koji posluju u ovoj ulici na iskazanom strpljenju, izrazivši uvjerenje da će novi i ljepši izgled ovog dijela grada donijeti i veće promete radnjama koje posluju u ovoj ulici.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo kazala je da projekat izgradnje šetališta u Gajevoj ulici jedan od zahtjevnijih projekata, u kojem je bilo neophodno pomiriti veliki broj zahtjeva od regulacije saobraćaja, do funkcionisanja tržnog centra i privrednih subjekata koji posluju u ovoj ulici.

-Banjaluka je dobila novo šetalište, ali i jednu novu turističku razglednicu našeg grada – istakla je ona, dodavši da je će u ovoj ulici od sada biti organizovani različiti događaji kulturno-zabavnog karaktera.

Dodala je da je cilj gradske administracije da kroz formiranje pješačkih zona, smanji broj vozila u centru grada.

-Nastavljamo da radimo na proširivanju pješačkih zona i unapređenju urbane mobilnosti, a osim električnih trotineta i bicikala u planu je uvođenje tzv „banjalučkog kavalira“ odnosno malih električnih vozila, koja će po uzoru na neke evropske gradove, saobraćati u pješačkoj zoni i biti na usluzi našim starijim sugrađanima, ali i turistima  – naglasila je savjetnica gradonačelnika.

Osvrnuvši se na novu instalaciju koja krasi Gospodsku ulicu, Šukalova je rekla da je riječ o dekoracijama izrađenim od ekoloških recikliranih materijala odnosno od plastične ambalaže.

-Uz nove dekoracije u Parku „Petar Kočić“ postavljen je jedan neobični kontejner u obliku morskog kita za odlaganje plastične ambalaže. Upravo ta ambalaža biće upotrijebljena za izradu dekoracija koje će krasiti naš grad – zaključila je ona.

Povodom završetka radova i otvaranja nove pješačke zone u Gajevoj ulici, u toku je šoping vikend tokom kojeg svi sugrađani i posjetioci imaju priliku da ostvare određene popuste u lokalima i radnjama smještenim u Gajevoj i Jevrejskoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana