Počela sanacija mostova u Krminama i Rekavicama

Sanja Amidžić
Počela sanacija mostova u Krminama i Rekavicama

Banjaluka - Sanacija pješačkih mostova preko rijeke Vrbas u naseljima Krmine i Rekavice koji su oštećeni u majskim poplavama je počela, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Dodao je da je ukupna vrijednost radova na oba mosta 120.000 maraka.

- U planu je da radovi budu završeni u novembru, a izvođač je preduzeće "Građenje Đurić" - kazao je Novaković.

Dodao je da će uslijediti i sanacija drugih visećih mostova koji su nastradali u poplavama.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rekavice dva Darko Račić rekao je da je ovaj viseći most jedina pješačka komunikacija za mještane sela Poljice, u kojem ima oko 15 domaćinstava. On je dodao da zabrana prelaska ljudima preko pomenutog mosta još postoji, ali da oni most svakodnevno koriste.

- Prelazak mosta je rizičan, ali ljudi sa te strane Vrbasa nemaju drugog izbora. Najgore je to što tom dionicom prelaze i djeca školskog uzrasta - zabrinuto priča Račić.

Mještani mjesne zajednice Krmine čije se kuće nalaze neposredno uz rijeku Vrbas kažu da je sanacija visećeg mosta koji vodi do njihovih kuća bila neophodna.

- Konstrukcija mosta oštećena je još u maju, daske su bile propale, tako da je prelazak preko mosta bio rizičan, posebno za djecu i starija lica - kažu mještani. 

Prema rebalansu budžeta iz jula ove godine, za sanaciju visećih mostova na području grada iz budžeta planirano je 200.000 maraka.

Prema podacima Gradske uprave, u majskim poplavama na području grada srušena su dva viseća mosta, u Zalužanima i kod "Vitaminke" u naselju Česma.

- U toku je i izrada urbanističko-tehničkih uslova i projektne dokumentacije za izgradnju pješačkog mosta u naselju Zalužani, nakon čega će biti poznat iznos sredstava potrebnih za izgradnju ovog mosta - rekao je Novaković.

Autobuska stanica

Autobuska stanica u naselju Rekavice puštena je u funkciju.

Mještani ovog naselja kažu da su poslije skoro dvije godine borbe uspjeli da dobiju autobusku stanicu.

- Nakon izgradnje autobuskog stajališta autobusi su počeli ponovo da staju u Jagodićima - kazali su mještani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana