Počela izgradnja kružnog toka na Laušu

Aleksandar Stojanović, Srna
Počela izgradnja kružnog toka na Laušu

Banjaluka - Izgradnja kružne raskrsnice kod restorana Sirano, na Laušu počela je danas.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će izgradnja ove moderne kružne saobraćajnice rasteretiti saobraćaj na Laušu.

“Molimo mještane Lauša za malo strpljenja dok traju radovi. Saobraćaj će biti preusmjeren na Ulicu Ranka Šipke ili preko Pobrđa, dio će biti preusmjeren prema Zelengorskoj ulici, a saobraćaj na lokaciji izgradnje će se odvijati jednom trakom”, kazao je Radojičić.

Nenad Nešić,direktor Puteva RS, rekao je da je ovo zajednička investicija Grada Banjaluka i JU “Puteva RS” u iznosu od 650.000 KM.

Dejan Gaković, iz “Kozaraputeva” izvođača radova, rekao je da će se truditi da što prije radovi budu završeni, čak i prije roka, te da će se raskrsnica proširiti na uštrb susjednih saobraćajnica i da će režim saobraćaja biti izmjenjen tek nakon ulaska radova u samu kružnu raskrsnicu.

Građani strahuju od gužvi, nadležni apeluju na strpljenje

Građani strahuju da će izgradnja nove kružne raskrsnice na Laušu, koja je počela danas, izazvati saobraćajni kolaps, dok nadležni mole za strpljenje jer će završetkom ovog projekta biti trajno riješen problem gužvi u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je juče da će dok traju radovi biti preusmjeravanja dijela saobraćaja na alternativne putne pravce, ali da u suštini nema trajnog rješenja za duge kolone koje se očekuju.

- Na ovoj raskrsnici su i do sada bile velike gužve, a kada počnu radovi one će biti pojačane. Jedino možemo pozvati građane da imaju strpljenja u narednih nekoliko mjeseci, da bi poslije toga, izgradnjom kružne raskrsnice, imali olakšan saobraćaj - rekao je Radojičić.

Predsjednik mjesne zajednice Lauš jedan Nebojša Matić ističe da je početak izgradnje kružne raskrsnice na ukrštanju Karađorđeve i ulice Jovana Raškovića od velikog značaja za ovo naselje, te da će se riješiti dugogodišnji problem i uspostaviti bolja veza sa Paprikovcem prema Univerzitetsko-kliničkom centru RS.

- Istina je da će gužve sada biti povećane, a ovom prilikom apelujem na mještane da se strpe u narednih nekoliko mjeseci i da koriste alternativne pravce da bi se izbjegla velika zakrčenja u saobraćaju - rekao je Matić. On je dodao da građani do Paprikovca mogu doći preko Sanske i ulice Vida Simurdžića, a prema centru grada mogu se spustiti preko Lijevčanske ulice.

- Mi se nadamo da će se poslije izgradnje kružnog toka krenuti u rekonstrukciju Karađorđeve ulice, a samim tim i ubrzati razvoj ovog dijela grada - zaključio je Matić.

Mještani Lauša, u strahu od saobraćajnog kolapsa, već su se naoružali strpljenjem. Poručuju da je rasterećenje saobraćajnog čvorišta kod “Sirana” prioritet. 

- Kad se vraćam sa posla nekad i duže od pola sata provedem u koloni u autu, je su gužve nesnosne. Pitam se šta će biti sada kada počnu radovi. S druge strane, drago mi je da se napokon kreće u realizaciju ovog projekta, jer će nam poslije biti mnogo lakše - istakao je Savo Grmuša. 

Saobraćajne gužve ne predstavljaju problem samo mještanima Lauša jer je zbog velikog broja infrastrukturnih projekata koji su trenutno u toku, kolaps česta slika i u drugim naseljima.

Taksista Zoran Radujković kaže da su gužve velike, naročito u jutarnjim časovima i poslijepodne, kada većina građana završava sa poslom.

- Drago mi je da se gradi veliki broj kružnih tokova i novi most, ali nije trebalo raditi sve odjednom, jer je u gradu nastao kolaps. Nadam se da će završetkom svih radova saobraćaj biti mnogo rasterećeniji - dodao je Radujković.

 Tender

Grad je juče raspisao tender za gradnju nove kružne raskrsnice, na prometnom ukrštanju kod sjedišta Policijske uprave. Gradnjom novog kružnog toka, u vrijednosti od oko 370.000 KM, nastoji se što više rastereti saobraćaj u ovom dijelu grada.

- Navedena raskrsnica predstavlja važno mjesto jer se nalazi na pravcu koji preko Gradskog mosta spaja zapadni tranzit sa istočnim dijelom grada, te generiše veliki obim saobraćaja - istakao je šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana