Pješaci na Starčevici prelaze ispod pasarele i rizikuju živote

Aleksandar Stojanović
Pješaci na Starčevici prelaze ispod pasarele i rizikuju živote

Banjaluka - Pješaci na Starčevici svjesno zaobilaze pasarelu, čime rizikuju živote na veoma prometnom Bulevaru Desanke Maksimović, a smetnju im ne predstavlja ni to što se u krugu od 50 metara nalaze sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i saobraćajne policije.

Mještani, i neveliki broj učenika OŠ “Branko Radičević”, ne biraju načine kako da zaobiđu izgrađeni prelaz. Veliki broj njih istočni tranzit pretrčava ispod pasarele kraj oštećene zaštitne ograde. Direktorica OŠ “Branko Radičević” Darija Mićić istakla je da ova ustanova u saradnji sa policijom nastoji da preventivnim predavanjima poveća svijest učenika o značaju korišćenja pasarele.

- Nastavnici na časovima razredne nastave upozore učenike i njihove roditelje da su, pored toga što je to značajno za njihovu bezbjednost, oni dužni da poštuju pravila i koriste pasarelu - rekla je Mićićeva.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka poručuju da se akcije kontrole pješaka tokom godine izvode periodično, te da je u toku 2018. godine zbog prekršaja kažnjeno ukupno 107 pješaka.

- Policija intenzivno sarađuje sa školom, a saradnja se ogleda kroz redovne obilaske i kontakte sa rukovodstvom škole, te realizovanjem edukacija iz raznih oblasti - rekla je portparol CJB Marija Markanović.

Šef Odsjeka za saobraćaj Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slavko Davidović kaže da je neophodno povećati svijest o poštovanju saobraćajnih propisa.

- Potreban je veći broj akcija kontrole pješaka i časova edukacije učenika. Apelujemo na građane, ali ako sami ne poštuju znakove, mi ne možemo mnogo da učinimo - naglasio je Davidović.

Mnogi stanovnici ne bježe od činjenice da krše saobraćajne propise jer prelaze četiri kolovozne trake tamo gdje je to izuzetno opasno.

- Iskreno, meni je zbog problema sa srcem prenaporno da se popnem na pasarelu. Visoka je kao treći sprat zgrade. Ne opravdava me to što prelazim tranzit nedaleko od nje, ali ja ne mogu. Zato preporučujem djeci, od kojih većina prelazi bezbjedno preko pasarele, da ne rizikuju svoje živote pretrčavanjem preko ove široke ulice - nije krila samokritiku jedna od mještanki koja se predstavila samo imenom Stana.

Održavanje

Pasarela se često nalazi na udaru vandala koji uništavaju stakla, ogradu i šaraju zidove. Poslije olujnog nevremena krajem 2017. zamijenjeni su stakla i ograda, a prošle godine su okrečeni zidovi.

- Za održavanje i sanaciju mostova i propusta izdvojeno je 140.000 KM. Od toga, za redovno održavanje mostova 90.000 KM, a za investiciono održavanje mostova izdvojeno je 50.000 KM - rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana