Personalna asistencija mora biti ista za sve

Miloš Vasiljević
Personalna asistencija mora biti ista za sve

Udruženje distrofičara regije Banjaluka i Gradska organizacija slijepih neće se udaljiti iz Gradske uprave dok im ne budu ispunjeni zahtjevi za jednakim naknadama, jer se za njihove asistente izdvaja 30 odsto manje nego za one koji osobama sa invaliditetom pomažu preko humanitarne organizacije “Partner”.

Proveli su više od 24 sata u hodniku Gradske uprave u mirnom protestu gdje su nadležnima predočili probleme sa kojim se suočavaju i za koje traže razumijevanje.

Prema riječima izvršnog direktora Udruženja distrofičara Radovana Ristića, oni žele samo jednak tretman i ista prava za sve. Kako kaže, ove dvije organizacije ne žele da se humanitarnoj organizaciji “Partner” plaća asistencija više u odnosu na njihove asistente.

- Imali smo sastanak sa Gradskom upravom, ali nismo postigli nikakav dogovor. Sve je ovo za nas poniženje. Samo želimo da se izjednači personalna asistencija prema svim kategorijama, ne tražimo ni više ni manje, nego da sve budu identične - rekao je Ristić.

Sa ovim udruženjima razgovarala je juče i savjetnica gradonačelnika Mirna Savić-Banjac, pokušavajući da zajedno pronađu adekvatno rješenje.

Iz Gradske uprave kazali su da nijedan korisnik personalne asistencije neće ostati bez usluge, a tokom sastanka predstavnici Gradske organizacije slijepih pristali su na povećanje od dodatnih deset odsto, koji će ih približiti cijeni personalne asistencije koju pružaju druga udruženja.

- Dogovor je da ćemo u narednim mjesecima dodatno analizirati sve cijene i pokušavati da nađemo rješenja za dodatno izjednačavanje cijena asistencije. Kada je riječ o distrofičarima, oni su rekli da žele da se njihova cijena izjednači sa cijenom usluge pomoći u kući koja je osnovno pravo, a koju grad ne propisuje, nego nadležno ministarstvo - naveli su iz resornog odjeljenja u Gradskoj upravi.

Napominju da svi korisnici personalne asistencije treba da znaju da će biti zbrinuti, te da slijedi razgovor sa predstavnicima Centra za socijalni rad kako nijedan korisnik ne bi ostao bez personalne asistencije.

Problemi

Prema riječima Radovana Ristića juče su imali problema pri samom ulasku u Gradsku upravu.

- Branili su nam da uđemo, ali jedan broj korisnika je  ušao u srijedu i odlučio da ostane u ovim prostorijama, te je njih šestoro prenoćilo u hodniku Gradske uprave - kazao je Ristić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana