Otkriven mural u banjalučkom vrtiću "Bambi"

Srna
Otkriven mural u banjalučkom vrtiću "Bambi"

BANjALUKA - U banjalučkom vrtiću "Bambi" danas je otkriven mural likovne umjetnice Nataše Konjević u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Mural je otkriven u prisustvu ministara za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić i energetike i rudarstva Petra Đokića, kao i predstavnika UNDP-a, grada, te Centra za zaštitu životne okoline i energetsku efikasnost Srpske.

Golićeva je u obraćanju nakon svečanosti rekla da oslikavanje ovog murala simbolično svjedoči o sistemskom pristupu realizaciji projekata energetske efikasnosti koje to ministarstvo sprovodi u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske, te u partnerstvu sa UNDP-om, bez kojeg mnoge aktivnosti ne bi mogle biti ni započete.

Ona je najavila da će za veoma kratko vrijeme Vlada Srpske putem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju energetski obnoviti dva objekta banjalučkog Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje "Naša djeca" i "Neven", koje je predložila predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Golićeva je izrazila nadu da se na tome neće stati i da će ovim projektom biti obuhvaćeno što više objekata.

Ona smatra da je neophodno da svi preduzimaju aktivnosti kako bi se sačuvala životna sredina.

"Ministarstvo je u zakonodavnom smislu uradilo i uradiće sve, ali to neko mora na terenu da sprovodi. Pozivam inspekcijske organe da kontrolišu sve što smo zakonom propisali, da ne narušavamo biodiverzitet, prirodu, životnu sredinu, jer Srpska treba da se ponosi onim čime raspolaže", rekla je Golićeva.

Golićeva smatra da sve tehnologije treba prilagoditi obnovljivim izvorima energije i obnovljivim tehnologijama koje će najmanje uticati na životnu sredinu, dodavši da bi ljudi ovom pitanju trebali da posvete više pažnje.

Kada je riječ o zaštiti rijeka, Golićeva je rekla da je pobornik toga da se preispitaju sve koncesije, dodavši da ih je 105 izdato 2006. godine. Prema njenim riječima, sve treba revidirati, izraditi nove vodne osnove, te da se vidi gdje je to moguće i sprovesti.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da mu je drago što prisustvuje promociji još jednog napretka u saradnji institucija Srpske i UNDP-a, ali i institucija koja se bave pitanjem energetske efikasnosti.

"Naravno je da je nosilac tih aaktivnosti Vlada Srpske kroz Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, ali i Ministarstvo energetike i rudarstva, koje u okviru svojih nadležnosti ima važan segment, a to je podsticanje na jačanje svijesti i kreiranje programa i politika energetske efikasnosti", rekao je Đokić.

On je dodao da je projekat u vrtiću "Bambi" realizovan upravo zahvaljujući aktivnostima svih pomenutih subjekata.

"Želja nam je da projekat razvoja energetske efikasnosti i jačanja te svijesti nastavimo i na drugim objektima i projektima i u Banjaluci, ali i u Srpskoj i uvjeren sam da će se to i dogoditi", naveo je on.

Đokić smatra da je nakon epidemije virusa korona definitivno otvoren novi proces, a to je dalji razvoj i jačanje kapaciteta instutucija koje će produkovati i pomagati da se razvije svijest o neophodnosti zaštite životne sredine i inapređenja života ljudi, dodavši da ovaj mural na to podsjeća.

Rukovodilac Sektora za energetiku i okolinu UNDP-a Raduška Cupać rekla je da je UNDP u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srpske već sproveo konkretne mjere zaštite životne sredine na objektu ovog vrtića, odnosno mjere jačanja energetske efikasnosti.

Ona je dodala da joj je zadovoljstvo da se na ovaj način podiže svijest i utiče na najmlađe kako da zaštite životnu sredinu.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da je grad u posljednje četiri godine uspio da poveća kapacite predškolskih ustanova za 30 odsto i da najmlađima omogući što kvalitetniji boravak u njima.

On je zahvalio svima, prije svih UNDP-u, sa kojim je Gradska uprava sprovela veliki broj projekata, te brojnim privatnim preduzećima koja su se odazvala i pomogla sanaciju predškolskih ustanova.

Direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović zahvalila je svima na pomoći, posebno UNDP-u i Vladi Švedske, kao i umjetnici Nataši Konjević.

"Konačno smo započeli sa idejom, a to je da vrtiće učinimo radosnim i iznutra, ali i spolja. Zbog toga smatramo da svaki vrtić treba da bude oslikan ovakvim muralom, da uljepša naselje u kojem se nalazi, te da bude na radost djece koja ga pohađaju", navela je ona.

Likovna umjetnica Nataša Konjević rekla je da voli da radi za najmlađe, dodavši da je edukacija nešto što u šta mora da se ulaže i da nikada nije kasno da se krene sa tim.

Današnjem događaju prisustvovao je i direktor Fonda za zaštitu životne okoline i energetsku efikasnost Srpske Srđan Todorović.

U vrtiću "Bambi" su 2018. godine realizovane mjere energetske efikasnosti u okviru UNDP projekta "Zeleni ekonomski razvoj", a za njegovo utopljavanje sredstva su izdvojili Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikanosti Republike Srpske.

Svjetski dan zaštite životne sredine prvi put je obilježen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg UN stimulišu podizanje globalne svijesti o značaju zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana