Od 1.219 djece 950 ima karijes

V. P.
Od 1.219 djece 950 ima karijes

Banjaluka - Sistematski stomatološki pregled 1.219 djece za upis u prvi razred osnovne škole pokazao je da 950 ili 77,93 odsto mališana ima karijes zuba a 269 ili 22,07 odsto su djeca sa zdravim - mliječnim i stalnim zubima.

Potvrdili su to u Domu zdravlja i istakli da čak 471 dijete ili 38,72 odsto imaju karijes iz ranog djetinjstva.

Specijalista preventivne dječije stomatologije Zoran Gvozden je rekao da u narodu vlada mišljenje da mliječni zubi nisu važni.

- Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje oralnoj higijeni mliječnih zuba. U najvećem broju slučajeva prva intervencija kod djece bude bolna jer se moraju izvršiti zbog jakih upala i bolova a to ostavlja traume - naglasio je Gvozden.

Dodao je da upravo sistematski pregled za upis djece u prvi razred osnovne škole u najvećem broju slučajeva mališanima predstavlja prvi susret sa stomatologom.

- To je  potpuno pogrešno. Prvi pregled kod stomatologa bi trebao da se obavi po nicanju prvih zuba da bi roditelji dobili uputstvo o oralnoj higijeni i značaju oralnog zdravlja. Tada se određuje individualni preventivni program pomoću koga utvrđujemo koliki je rizik pojedinog djeteta za nastanak karijesa i drugih oralnih oboljenja - precizirao je Gvozden.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana