Obnova ulice Kralja Aleksandra na jesen

Vesna Popović
Obnova ulice Kralja Aleksandra na jesen

Banjaluka - Rekonstrukcija i proširenje 1.200 metara ulice Kralja Aleksandra, koja povezuje naselja Petrićevac i Motike, trebalo bi da počne u septembru. U taj projekat biće uloženo 1,5 miliona KM.

Radi se saobraćajnici koja je inače duga oko sedam i po kilometara i koja je u jako lošem stanju, a koju gradske vlasti planiraju da saniraju u fazama. Radovima u ovoj godini biće obuhvaćena dionica kod žutih zgrada na Petrićevcu. Sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM obezbijedio je grad i to 600.000 KM iz suficita iz 2017. godine, a ostatak novca kroz emisiju obveznica za finansiranje kapitalnih projekata koju je grad nedavno uspješno sproveo.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da je veći dio projekta rekonstrukcije ove saobraćajnice već urađen.

- Tek kad taj dokument bude gotov, znaćemo tačno koji radovi su potrebni. Međutim, sigurno je da ćemo uraditi potpuno novu dionicu puta u dužini od 1.200 metara koja pripada Petrićevcu. Kolovoz će biti proširen na dvije trake od po tri metra širine, sa trotoarima na obje strane. Biće postavljena i kanalizacija - kazao je Sandić.

Precizirao je da će iznos od 1,5 miliona KM biti uložen isključivo u izgradnju tog puta.

- U tu sumu nisu uključeni imovinsko-pravni odnosi koji će biti rješavani kroz redovna budžetska sredstva, odnosno iz stavke koju koristimo za te namjene - rekao je Sandić

Očekuje da će se u toku ljeta sa vlasnicima parcela koje se nalaze na toj dionici dogovoriti o otkupu zemljišta koje će biti potrebno za realizaciju tog projekta.

- Teško je reći koliko novca će biti potrebno za rješavanje tih imovinsko-pravnih odnosa, to ćemo  znati tek kada potpišemo sporazume sa mještanima - rekao je Sandić.

Dodao je da će nakon toga raspisati tender.

- Ako ne bude problema, na jesen bismo mogli uvesti izvođača u radove. Realno je očekivati da u septembru počne gradnja - rekao je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Petrićevac Zoran Savanović rekao je da je ulica kralja Aleksandra u katastrofalnom stanju.

- Kolovoz je uzak i dva vozila se ne mogu mimoići. Ni asfalt nije u dobrom stanju, mislim da se ne može sastaviti 15 metara saobraćajnice bez nekog oštećenja - kazao je Savanović.

Naglasio je da je rekonstrukcija te ulice od izuzetnog značaja za mještane Petrićevca i da će njenom rekonstrukcijom biti riješen veliki problem.

- Posljednjih godina dio uz tu ulicu je dosta izgrađen i mještani se žale da ne mogu prići kućama - naveo je Savanović.

Udarne rupe

Zoran Savanović je rekao da je na Petrićevcu potrebna i sanacija sporednih ulica.

- U jako lošem stanju je Kupreška ulica koja je puna udarnih rupa, ali i ulica Jovice Savinovića, u kojoj je jedan dio asfaltiran, a drugi nije - kazao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana