Obišli smo Gajevu ulicu u novom ruhu

Jasmina Salopek, Katarina Šaponja
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Radovi u Gajevoj ulici, čija je rekonstrukcija počela još u maju prošle godine, pri samom su kraju pa mnogobrojni građani ne kriju oduševljenje izgledom novog šetališta, ali ima i onih koji smatraju da je sve moglo biti bolje obavljeno.

Radnici još uvijek užurbano rade, a ne manjka ni radoznalih posjetilaca. Banjalučanka Brankica B. koju smo sreli kako uživa na suncu u Gajevoj ulici, rekla je za “Glas Srpske” da je sada ovaj prostor mnogo ljepši.

- Uvijek je bolje kada se uradi nešto novo što će privući turiste. Ne volim gužvu i saobraćaj i drago mi je što je u ovoj ulici sada olakšano kretanje pješacima - pojasnila je Brankica B.

Njena sugrađanka Petra Nikolić smatra da će zelene oaze biti najljepši ukras ove ulice.

- Svako će poželjeti da sjedne na klupu i uživa u pogledu na cvijeće koje krasi zelena ostrva. Sigurna sam da ću često posjećivati ovo prelijepo šetalište - kazala je ona.

Sa druge strane, vlasnica jednog od butika koji se nalazi u Gajevoj ulici Ina Kuridža smatra da se sve moglo uraditi mnogo bolje za utrošeni novac i vrijeme.

- Šare na kockicama je trebalo da predstavljaju asocijaciju na rijeku Vrbas, a taj efekat nije postignut - navela je Kuridža, ističući i to da rasvjeta nije adekvatna.

Prema njenim riječima, ulica nije dovoljno osvijetljena i naveče bude mračno, zato što je postavljeno samo pet bandera na velikom prostoru.

- Ni u jednom momentu se nisam bunila iako su radovi uglavnom vršeni ispred moje radnje, jer prva želim da ova ulica bude lijepa - kazala je ona.

Dodala je da je sugerisala i gradonačelniku šta bi bilo poželjno uraditi kako bi privukli turiste, ali možda i vratili dio uloženog novca.

- Umjesto žardinjera koje se protežu duž čitave ulice bilo bi bolje da su stavili štandove sa inovativnim slatkišima i slanišima, poput kafe u kornetima i kombinaciji sa sladoledom pa i hot-dogove - pojasnila je.

Prema njenom mišljenju, to bi privuklo mnogo turista, ali i građana, a ujedno bi grad mogao profitirati i nadoknaditi troškove.

- Možda sam previše očekivala, jer su tako predstavili. Zbog radova zatvorena su tri ili četiri lokala - zaključila je Kuridža.

Radovi u Gajevoj, koji traju skoro godinu, nezadovoljstvo su izazvali i kod radnika obližnje picerije, jer su morali da zatvore baštu.

- Kada su nam rekli da moramo povući baštu zbog radova to nam je automatski smanjilo obim posla - rekla je jedna radnica i dodala kako se nada da će imati priliku ponovo da “rade punom parom”.

Kazala je i da jedva čekaju da radnicima vide leđa, a to bi trebalo da se dogodi i brže nego što sugrađani misle, jer je planirano da otvaranje manifestacije “Banjalučkog proljeća” bude upriličeno sutra, na novom šetalištu.

Kako su naveli iz Gradske uprave, povodom završetka radova i otvaranja nove pješačke zone u Gajevoj ulici, danas, sutra i u nedjelju biće organizovan šoping vikend.

- Uz šoping, u Gajevoj ulici posjetioci će moći uživati u bogatom zabavnom programu za sve uzraste, jer će upravo i otvaranje ovogodišnjeg “Banjalučkog proljeća” biti organizovano ovdje na novom šetalištu - istakli su iz Gradske uprave.

Prioritet pješaci

Ideja grada bila je da uži centar postane življi i otvoreniji za pješake, turiste i bicikliste, a izgradnjom podzemnih garaža automobilski saobraćaj bio bi izmješten iz samog gradskog jezgra.

- Naš je stav da u užem gradskom jezgru zaista ne bi trebalo da se kreću i parkiraju automobili te smo odlučili da izgradimo savremeno dizajniranu i najmoderniju pješačku zonu sa brojnim sadržajima - poručio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana