Obilaznica na Obilićevu čeka putare

Vesna Popović
Obilaznica na Obilićevu čeka putare

Banjaluka - Gradnja istočnog tranzita na dijelu od Krfske do ulice Gavrila Principa u Obilićevu uskoro bi mogla da bude nastavljena jer je u toku procjena ponuda koje su pristigle na tender za izbor izvođača radova, a vrijednost ove investicije je 1,3 miliona maraka.

Nova dionica biće građena iza stadiona Fudbalskog kluba Naprijed prema novom Zelenom mostu, koji je u izgradnji, i time će biti obezbijeđena nova saobraćajna veza između istočnog i zapadnog tranzita, te bolji protok saobraćaja i smanjene gužve kroz Obilićevo.

Riječ je o jednom od najznačajnijih saobraćajnih projekata, jer će na ovaj način biti napravljena obilaznica oko užeg gradskog jezgra. U preduzeću “Putevi RS” nisu mogli precizirati kada će radovi početi.

- U toku je evaluacija i provjera ponuda prispjelih na tender. Dok ta procedura ne bude završena, ne može se govoriti o izvođaču radova - rekli su u “Putevima RS”.

Dodali su da je po izboru najpovoljnijeg izvođača i nadzora radova potrebno ispoštovati i zakonsku proceduru.

- Tek nakon toga moći će biti uveden izvođač u radove - naveli su “Putevima RS”.

Kazali su da je rok za izvođenje radova 90 radnih dana od uvođenja izvođača na gradilište.

- Projektom je predviđena izgradnja oko 300 metara glavne saobraćajnice i sanacija oko 160 metara postojeće trase. Osim toga, postojeća dionica će biti proširena sa desne strane - rekli su u ovom preduzeću. 

Iz “Puteva RS” su kazali da su obezbijeđena sredstva za ovaj projekt, ali nisu precizirali o kojem iznosu je riječ. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je kazao da je grad uradio projekat za nastavak gradnje istočnog tranzita, te procijenio da je vrijednost radova 1,3 miliona KM.

- Projekat je dostavljen “Putevima RS” i sada čekamo da oni izaberu izvođača radova - kazao je Sandić.

Dodao je da je grad za učešće u ovom projektu ove godine obezbijedio milion maraka kroz emisiju obveznica, od čega će 600.000 KM biti uloženo u gradnju trotoara, biciklističke staze i oborinske kanalizacije, dok je 400.000 KM namijenjeno za rješavanje imovinsko-pravanih odnosa. Sandić je istakao da se na nastavak gradnje ove dionice dugo čeka.

Prva dionica

Jedna dionica istočnog tranzita puštena je u funkciju u julu. Spojen je Bulevar Desanke Maksimović sa Krfskom ulicom, u dužini oko 440 metara, sa dvije kolovozne trake pojedinačne širine tri i po metra za svaki smjer. “Putevi RS” su u te radove uložili 805.000 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana