Novo ruho za toplije učionice Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”

Jasmina Salopek
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski” oblači novo ruho, zahvaljujući kojem će učionice biti utopljene, a energetska efikasnost poboljšana.

Direktorica ove škole Ivana Ljubojević rekla je za “Glas Srpske” da se na školi trenutno izvodi postavljanje termoizolacionih slojeva na fasadne zidove. Kako je dodala, rade se i krovne površine, a sve sa ciljem povećanja energetske efikasnosti objekta. 

Prema riječima Ljubojevićeve, u pitanju je “Glavni projekat za realizaciju mjera energetske efikasnosti”.

- Radovi su počeli krajem februara, a već početkom juna očekujemo da će škola imati novu i bolju fasadu - rekla je Ljubojevićeva te dodala da ih je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost informisao da je planiran završetak radova za tri mjeseca od dana početka radova. Pojasnila je da radovi na školi ne utiču na nastavni proces koji se odvija bez poteškoća.

- Vodi se računa o bezbjednosti učenika zbog čega je jedan ulaz u školu, koji je na strani koja se trenutno radi, zatvoren - istakla je direktorica i dodala da su zaštitne poluprozirne folije postavljene na prozorima učionica.

Dežurni nastavnici su, pojašnjava Ljubojevićeva, dobili striktna uputstva i svim radnicima škole je skrenuta pažnja na moguće opasnosti.

- Ovo godišnje doba je najbolje za obnovu škole i sve vrste radova kada nije ni pretoplo, a ni prehladno te radovi teku predviđenim tokom - kazala je Ljubojevićeva.

Iako je škola napravljena prije gotovo 52 godine nisu potrebni radovi unutar škole.

- Arhitektonsko-građevinski radovi u unutrašnjosti škole nisu predviđeni, jer školu dobro održavamo i ne može se primijetiti da je toliko stara - kazala je ona i pojasnila da su, prije trenutnih radova promijenili ventile na radijatorima te je škola već ove zimske sezone bila toplija.

Objasnila je da je sala za fizičko vaspitanje obuhvaćena ugovorom što se tiče utopljavanja, ali joj nije potrebna sanacija, jer su jesenas promijenili parket, a prije dvije godine i svlačionice.

Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski” je nasljednik Osnovne škole “Mladen Stojanović” koja je pod ovim nazivom radila do oktobra 1969. godine kada je snažan zemljotres porušio zgradu ove škole.

Nova školska zgrada je sagrađena 1972. godine donacijom naroda i vlade Narodne Republike Bugarske, a iz zahvalnosti narodu Bugarske dobila je naziv po bugarskom revolucionaru i pjesniku.

Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski” je od tada do danas jedna od škola sa najboljim vaspitno-obrazovnim rezultatima u Republici.

Uspjesi

OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” dobitnik je najvišeg priznanja za uspješan rad, a nastavni kadar je sa velikim stručnim i radnim iskustvom.

- Ponosni smo što je šest naših nastavnika dobilo Svetosavsku nagradu. U školi radi učiteljica koja je među najboljim nastavnicima svijeta. Naši đaci ostvaruju zavidne rezultate na svim takmičenjima i uvijek imamo učenike na republičkom nivou takmičenja iz svih predmeta iz kojih su organizovana - istakla je Ivana Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana