Novi sjaj Kamene kuće

Danijela Stokanić
Novi sjaj Kamene kuće

Banjaluka - Rekonstrukcija dijela tvrđave Kastel odvija se planiranom dinamikom i u minulih 12 mjeseci završeno je 70 odsto od ugovorenog posla.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka Aleksandar Cvijanović.

- Ugovoreni rok rekonstrukcije je dvije godine, ali postoji mogućnost da radovi budu završeni i do kraja ove godini. Zadovoljni smo onim što su radnici preduzeća "Porobić" iz Trebinja uradili na cjelini devet. Bilo je raznih iznenađenja i izazova prilikom obnove objekata unutar Kastela, koji su stari i po nekoliko vijekova, ali, na svu sreću, iznalazili smo adekvatna rješenja - naglasio je Cvijanović.

Dodao je da su vanjski radovi na centralnom objektu - Kamenoj kući završeni i da su trenutno u toku unutrašnji instalaterski i zanatski radovi.

- U skorije vrijeme Kamena kuća će dobiti novi sjaj. Završeni su radovi i na kuli pet, kao i dobar dio južnog bedema. Radovi se, pored Kamene kuće, trenutno izvode i na bastionu šest - kazao je Cvijanović.

Istakao je da ojačanjem sjevernog bedema, uklanjanjem rastinja, koje narušava njegovu stabilnost i izgradnjom sjeverne kapije, radovi na ovom dijelu tvrđave treba da budu završeni.

- U posljednje vrijeme povećan je i broj radnika na gradilištu. Osim njih, redovno je na gradilištu i ekipa arheologa, koja prati pojave arheoloških nalazišta - rekao Cvijanović.

Prema njegovim riječima, evidentno je da će poslije rekonstrukcije ovog dijela tvrđave Kastel prioritet biti stara kula.

- Gradske vlasti pregovaraju o milion evra dodatnih sredstva. Dio bi obezbijedila Evropska komisija, da bi još neki od ovih poslova bili urađeni, a drugi dio bi bila obaveza gradskih vlasti. Mislim da se to sprema za sljedeću godinu - dodao je Cvijanović.

U okviru projekta "Rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Kastel, cjelina devet - prva faza" iz pretpristupnih fondova EU odobreno je 2,5 miliona evra. Za cjelinu dva EU je izdvojila dodatnih 1,13 miliona evra.

Požar

Šteta od požara, koji je zahvatio staru kulu na tvrđavi Kastel u decembru prošle godine, procijenjena je na 97.612 KM. Tada su izgorijeli svi drveni dijelovi krovne konstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana