Nova zanimanja napunila klupe Centra za obrazovanje odraslih

Jana Kezić
Nova zanimanja napunila klupe Centra za obrazovanje odraslih

BANjALUKA - Tehničar poštanskog saobraćaja, tehničar logistike i špedicije, carinski tehničar, kao i tehničar računarstva i programiranja samo su neki od novouvedenih smjerova u Centru za obrazovanje odraslih, gdje su više nego zadovoljni septembarskim upisnim rokom.

U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da je na tom upisnim roku bilo mnogo više zainteresovanih kandidata nego prethodnih godina.

Direktorica centra Suzana Kusovac Sladoje je istakla da u toku godine planiraju tri do četiri upisna roka. Objasnila je da su ove godine proširili spektar zanimanja, a riječ je o strukama saobraćaja, ekonomije, prava i trgovine, te elektrotehnike.

- Uz stara zanimanja, uveli smo i nova pa se tako kandidati sada mogu odlučiti za tehničara poštanskog saobraćaja, tehničara logistike i špedicije, kao i za rukovodioca građevinskim i pretovarnim mašinama i kranovima. Uveli smo i zanimanje carinski tehničar, jer je to bilo veoma traženo - kazala je Kusovac Sladoje.

Dodala je da je među novim zanimanjima i trgovački tehničar, tehničar elektronike, tehničar računarstva i programiranja, tehničar telekomunikacija, tehničar informacionih tehnologija te tehničar multimedije. Osim toga dopunili su, kako ističe, dosta traženih zanimanja, što je uticalo na to da upisna politika bude mnogo bolja.

Kada je riječ o kursevima koje nude, kako kaže, procijenili su tržište rada, ali i potražnju pa tako najveće interesovanje vlada za kurs građevinarstva, krojenja i šivanja, zatim za zanimanje molera i fasadera.

- Grupe na kursevima su nešto manje, jer se u velikim grupama ne može raditi ozbiljno i kvalitetno. Realizujemo praktičnu nastavu sa željom da svima bude posvećena dovoljna pažnja te da se polaznici osposobe za ono što kurs i nudi - rekla je Kusovac Sladoje.

Dodala je da su jedini koji nude program osnovnog obrazovanja.

- Imamo veliki broj sugrađana koji nisu završili osnovnu školu. Samo na području banjalučke regije, prema posljednjim istraživanjima, više od 6.000 osoba ima potrebu za osnovnim obrazovanjem - istakla je Kusovac Sladoje, dodajući da je to zaista zabrinjavajući podatak.

Istakla je da su ove godine imali veoma dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, koje im je nakon više od pet godina pomoglo i odvojilo određena sredstva.

- Dobili smo sredstva za treću trijadu, za polaznike osnovnog obrazovanja sedmog, osmog i devetog razred. Krećemo i sa upisnom politikom, a već imamo bazu kandidata koji su se prijavili i koji čekaju i do sedam godina da im se omogući besplatno osnovno obrazovanje - kazala je Kusovac Sladoje, dodajući da najstariji polaznici imaju oko 50 godina te da je riječ o onima koji su se upisali na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

Jezici

U Centru za obrazovanje odraslih dostupan je veliki broj kurseva za strane jezike. Tako najmlađi, ali i oni nešto stariji, mogu da uživaju na časovima italijanskog, ruskog, njemačkog i engleskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana