Nova mreža riješiće stare probleme u Debeljacima

Ilijana Božić
Nova mreža riješiće stare probleme u Debeljacima

Banjaluka - Izgradnja kanalizacije u ogranku ulice Braće Kavića u naselju Debeljaci počela je juče, a uporedo sa ovim, manjim projektom, Gradska uprava će tokom ove godine, novcem iz budžeta i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, graditi široku mrežu vodovoda i kanalizacije u vrijednosti od oko devet miliona KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je obišao ove radove, rekao je da je riječ o dijelu kanalizacije u ulici Braće Kavića u Debeljacima koja se radi po zahtjevima građana.

- Nadam se da će ovaj ogranak kanalizacije ujedno pomoći u daljoj prevenciji problema sa padavinama i poplavama - dodao je Radojičić.

On je ukazao da je ovo tek početak velikog ovogodišnjeg ulaganja u izgradnju nove vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim i seoskim područjima. Ovi radovi, inače, dio su investicionog ciklusa “Banjaluka se gradi”.

- Radićemo na svim područjima grada, od Karanovca, Rekavica, Slavićke, Radosavske, Bronzanog Majdana, Mišinog Hana, Česme, vodeći se prioritetima koje su iskazali sami građani - istakao je Radojičić.

Izvođač radova u Debeljacima je preduzeće “Hidrosplet”. Vrijednost ugovorenih radova je 15.000 KM, a planirano je da budu okončani tokom juna ove godine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Debeljaci Zoran Lukić kazao je da je ovaj projekat mještanima izuzetno važan.

- Ovo je veoma značajna promjena za naselje Debeljaci. Od 70 do 100 domaćinstava biće uvezano u novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Zahvaljujući tome, sve površinske vode koje dolaze sa nivoa brda će biti kanalisane, što će svakako uticati na smanjenje opasnosti od poplava i klizišta - istakao je Lukić.

Mještanin Debeljaka Dalibor Đajić zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi na ovom značajnom infrastrukturnom projektu koji će, kako je rekao, pomoći da domaćinstva budu zaštićena od poplava.

 Otpadne vode

Mještani Debeljaka do sada su imali velike probleme sa kanalizacijom i fekalijama, jer pola naselja nije bilo priključeno na kanalizacioni sistem pa su otpadne vode najčešće završavale u kanalima pored puta.

- Godinama smo imali isti problem, smrad se širio duž cijelog naselja, posebno ljeti. Izgradnja kanalizacije omogućiće priključenje svim domaćinstvima i riješiće naše dosadašnje probleme - kazao je mještanin ovog naselja Jovan R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana