Niče Novi Borik sa 2.000 stanova

Andrea Simanić
Niče Novi Borik sa 2.000 stanova

Banjaluka - Uvažavajući potrebe tržišta i u nastojanju da gradu i njegovim stanovnicima obezbijedi prostor za život u prirodnom ambijentu u gradskom jezgru, građevinska kompanija “Ekvator” počela je izgradnju naselja Novi Borik sa oko 2.000 stanova.

Rekla je ovo “Glasu Srpske” koordinator projekta u kompaniji “Ekvator” Borjana Malčić.

- Na lokaciji između novog “Incelovog” mosta i Gradskog olimpijskog bazena, na više od 90.000 kvadrata, planirana je izgradnja 21 stambeno-poslovne zgrade spratnosti od četiri do osam. Osim stanova planom je predviđena izgradnja dva teniska i jednog fudbalskog terena, obdaništa, supermarketa, banaka, više prodavnica, više od 1.600 parking mjesta, studentskog centra, restorana i širokog šetališta duž Vrbasa - objasnila je Malčićeva.

Prema njenim riječima, izgradnja naselja biće realizovana po fazama.

- Prva faza obuhvata izgradnju dva stambeno-poslovna objekta, od kojih će prvi, sa ukupno 36 stanova, biti useljiv već na jesen. Zbog velike zainteresovanosti odmah smo krenuli i u izgradnju druge zgrade od pet spratova, koja će imati oko 100 stanova, veličine od 30 do oko 100 kvadrata - kazala je Malčićeva.

U 680 metara kvadratnih poslovnog prostora u prizemlju zgrade predviđeni su supermarket, obdanište i apoteka.

- Zajedno sa ovim radovima, u okviru prve faze, počela je izgradnja teniskih terena i restorana “Mirna luka”. Uz teniske terene sa tribinama, koji će moći da ispune uslove nekih većih takmičenja u ovom sportu, biće izgrađen i prateći sportski objekat, u kojem će biti garderobe za tenisere i trenere, fitnes sala i teretana - kazala je Malčićeva.

Kako ona navodi, restoran “Mirna luka” biće izgrađen neposredno uz “Incelov” most i rijeku Vrbas i tako pružati poseban ambijent gostima.

- Svi ovi sadržaji omogućiće stanovnicima ove dvije zgrade da već po završetku prve faze izgradnje naselja, koja je planirana za jesen iduće godine, imaju sve osnovne životne potrebe nadohvat ruke - naglasila je Malčićeva i dodala da je ovo odličan početak izgradnje čitavog naselja Novi Borik, koje će uz blizinu grada i dobru saobraćajnu povezanost svojim stanovnicima pružiti miran kutak i prirodno okruženje.

Planirana je izgradnja i podzemnih garaža, tako da bi svaki stan imao jedno parking mjesto. Naselje će biti priključeno na gradski toplovod, a snabdijevanje vodom će biti regulisano povezivanjem u mrežu banjalučkog “Vodovoda”.

Prema njenim riječima, u toku je i priprema potrebne dokumentacije za građevinsku dozvolu, da bi se počelo sa gradnjom studentskog centra.

- Gradiće se i pješački most, koji će povezivati studentski centar sa univerzitetskim kampusom, odnosno velikim brojem fakulteta koji su u odnosu na novo naselje smješteni neposredno uz suprotnu stranu Vrbasa - dodala je Malčićeva.

U kompaniji “Ekvator” ističu da su u izgradnji ovog naselja primijenjeni najviši standardi i propisi projektovanja, koji ispunjavaju zahtjeve i potrebe života modernog čovjeka.

Kao investitor i izvođač ovog projekta, kompanija “Ekvator” je u njegovoj izradi, pored banjalučkih projektanata angažovala i arhitekte iz Beograda.

- Tempo izgradnje i završetak svih objekata u naselju trenutno je teško predvidjeti, jer zavisi od mnogo faktora, kao što su investicije, uslovi gradnje, potražnja i ostalo - rekla je Malčićeva.

Kako god bilo, naselje Novi Borik sasvim sigurno pretenduje da bude najatraktivnije naselje u gradu na Vrbasu.

Tradicija duga 22 godine

Kompanija “Ekvator” je osnovana 25. juna 1990. godine u Banjaluci. Osnovna djelatnost firme je građevinarstvo, odnosno projektovanje, izvođenje radova i promet nekretnina. Pored osnovne djelatnosti kompanija se bavi pružanjem usluga, rentiranjem, ugostiteljstvom, trgovinom i turizmom.

Kompanija ima dugu i uspješnu tradiciju poslovnog djelovanja i njeno ime je prepoznatljivo u poslovnom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana