Nestašica peleta i drva dovela do povećanja cijena: Zima sve bliže, a ogrev sve skuplji

Jelena Tanacković
Nestašica peleta i drva dovela do povećanja cijena: Zima sve bliže, a ogrev sve skuplji

BANjALUKA - Najava niskih temperatura i padavina pokrenula je još jedan krug kupovine ogreva za zimu. Stanovnici koji su sezonu dočekali nespremni sada traže dodatne količine ogreva, dok trgovci kažu da je zavladala nestašica drva i peleta.

Sagovornici “Glasa Srpske” navode da je ogromna potražnja za drvima poput hrasta i bukve, ali da su dostupne količine nedovoljne da podmire potrebe kupaca.

- Zbog nemogućnosti izvlačenja iz šume, veoma se teško dolazi do drva. Teško da neko od dobavljača ima većinu količinu kao zalihu da bi mogao sada ispoštovati kupce - rekao je prodavac drvima, koji nije želio da mu objavimo ime.

Trgovci drvima zadovoljni su neočekivano visokom potražnjom, koja je skočila u odnosu na prošlu godinu kada je na poslovanje uticala pandemija virusa korona.

- Cijena kvadratnog metra bukve prošle godine se kretala oko 85 KM, dok je iscijepani metar bio 170 KM sa dostavom. Ove godine iscijepani metar bukovine košta i do 200 KM - kazao je ovaj prodavac.

Unazad nekoliko godina među traženijim vrstama ogreva je i pelet. Prodavci ove vrste goriva kažu da je potražnja izuzetno visoka, a ponuda mala, ali da se, uprkos tome, cijene neće mijenjati.

- Trenutno peleta nema na stanju, ali se nadam da ćemo dobiti nove količine u toku sljedeće sedmice. Cijena peleta se neće mijenjati. Tona peleta košta 360 KM, a u cijenu je uračunat i besplatan prevoz kao i slaganje - rekao je prodavac peleta, koji se predstavio kao Nikola.  

Temperaturni minus građanima donosi minus i u novčanicima, ali je veća briga jer je ogrev teško nabaviti, makar i po višim cijenama.

Većina njih smatra da su cijene previsoke i da je nabavka ogreva postala pravi luksuz.

Penzioner Milan P. kazao je za “Glas Srpske” da je svake godine sve teže nabaviti dovoljne količine ogreva.

- Prošla godina je bila iscrpljujuća i loša za penzionere, naročito za one sa najnižim penzijama. Drva su mi neophodna, ali ne znam kako ću obezbijediti za osnovne potrebe i za ogrev, a hladniji dani dolaze - rekao je ovaj penzioner.

Ugalj

Trgovci ugljem kazali su da ovog ogreva ima dovoljno, ali i da potražnja nije značajno porasla.

- Nadamo se da će se potražnja ovog energenta u narednom periodu povećati, jer je nestašica drugih vrsta goriva. Inače, cijene se nisu bitnije mijenjale, a kreću se oko 100 KM po toni uglja - naglasio je trgovac ovim ogrevom, koji nije želio da mu objavimo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana