Neprofitna udruženja i fondacije oslobođeni plaćanja komunalne takse

Srna
Neprofitna udruženja i fondacije oslobođeni plaćanja komunalne takse

Banjaluka - Neprofitna udruženja i fondacije u Banjaluci oslobođeni su plaćanja komunalne takse za isticanje naziva, što je omogućeno amandmanom gradonačelnika Igora Radojičića na odluku Skupštine grada o ovim taksama.

Kako je navedeno u amandmanu, plaćanja komunalne takse oslobađaju se neprofitna udruženja građana i fondacije, kao i slični oblici organizaovanja koji su registrovani u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, a sa sjedištem na području grada Banjaluke. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima, gradskim udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženjima koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima, neprofitna udruženja humanitarnog karaktera, te ostala udruženja građana, fondacije i slični oblici organizovanja.

Prema evidenciji gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, procjenjuje se da je više od 430 takvih udruženja.

“Imajući u vidu da se udruženja građana susreću sa brojnim problemima u pogledu prikupljanja sredstava za svoje projektne aktivnosti, kao i činjenicu da navedena udruženja daju veliki doprinos u razvoju društvenih, kulturnih, sportskih i drugih djeltnosti od opšteg interesa, predloženo je oslobađanje plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog naziva ovim pravnim licima”, navedeno je amandmanu.

Novom odlukom o komunalnim taksama, koja je sinoć usvojena na sjednici Skupštine grada, došlo je do značajnog umanjenja takse i kod drugih brojnih kategorija.

Načelnik Odjeljenja za privredu Banjaluke Radenko Komljenović rekao je Srni da nova odluka dovodi u povoljniji položaj brojna neprofitna i humanitarna udruženja, kao i udruženja koja pružaju socijalne usluge, ali i prevoznike, poljoprivredne proizvođače i male preduzetnike.

On je rekao da su olakšice uvedene i za samostalne auto-prevoznike, kojima je taksa sa 360 KM smanjena na 260 KM, kao i fotografske radnje i auto-škole koje će je ubuduće plaćati 150 KM.

Istom odlukom, 60 KM plaćaće preduzetnici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, a koji su do sada plaćali taksu od 360 KM.

Istovremeno, kako kaže Komljenović, ovom odlukom se ukida plaćanje komunalne takse za privrednike koji na sopstvenim vozilima reklamiraju svoje proizvode.

Po zahtjevu Poreske uprave Republike Srpske komunalna taksa uvodi se i za zajednice etažnih vlasnika, tako će u buduće ove zajednice do 10 registrovanih članova plaćati komunalnu naknadu 10 KM, a sa 11 i više registrovanih članova u zajednici 20 KM.

Komljenović navodi da se išlo sa minimalnim tarifama prema zajednicama etažnih vlasnika kako ne bi imali preveliko opterećenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana