Nedjeljom bez jutarnjeg prevoza za Agino Selo i Bočac

D. Stokanić, S. Amidžić
Nedjeljom bez jutarnjeg prevoza za Agino Selo i Bočac

Banjaluka - Stanovnici prigradskih mjesnih zajednica Aginog Sela i Bočca traže od prevoznika "Bočac tursa" da vrati polaske autobusa za grad u ranim jutarnjim časovima nedjeljom i praznikom, koji je ukinut 1. januara, jer je mnogima neophodan.

Većina putnika koja se vozi na ovoj relaciji ističe da i tim danima mnogo njih putuje na posao.

- Ima nas mještana koji radimo vikendima i praznicima. Polazak u pet časova nedjeljom i u dane praznika nam je bio jedini prevoz do grada a samim tim i do posla, a sada s obzirom da je ukinut, moramo da putujemo autostopom - kazao je putnik Radovan Ilić.

On je dodao da o ukidanju pomenutog polaska putnike niko nije obavijestio pa su mnogi od njih prvih dana januara ostajali na ulici po snijegu i hladnoći.

Mještanka Dragica Dujaković kaže da je zbog ukinutih jutarnjih polazaka kako bi na vrijeme došla na posao bila prinuđena da plaća kartu drugim prevoznicima.

- Kad je traženo pojeftinjenje autobuskih karata, prevoznici nisu bili saglasni, a sada mijenjaju red vožnje kako hoće i bez obrazloženja - kazala je Dragica.

Putnici poručuju da će, ukoliko prevoznik ne vrati sporni polazak, pisati peticiju gradskim vlastima, jer smatraju da je nelegalno ukinut.

Direktor preduzeća "Bočac turs" Slobodanka Marčeta ističe da je nedavno izvršeno brojanje putnika na pomenutoj liniji, na osnovu čega je ukinut polazak u pet časova nedjeljom i praznicima.

- Brojanje putnika i odluka o ukidanju spornog polaska donesena je u saradnji sa Odjeljenjem za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. Međutim, ako ovaj polazak zaista bude potreban vratićemo ga - rekla je Marčeta.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković kaže da je upoznat sa ovim problemom ali da nije obaviješten od strane prevoznika.

- Gradska uprava nije ukinula nijedan polazak i tačno se zna red vožnje radnim danima, vikendom kao i praznikom. Termini su unaprijed dogovoreni prije potpisivanja ugovora sa prevoznikom, oni su prihvatili takav red vožnje i to ostaje na snazi do isteka ugovora - kategoričan je Novaković.

On je dodao da od pomenutog prevoznika očekuje pisano obrazloženje o ovom problemu, te ako se utvrdi da je samostalno obustavio određene linije uslijediće sankcije.

-  U krajnjem slučaju ako prevoznik ne bude želio da ispoštuje ugovor koji je potpisao doći će do raskid ugovora. Prevoznik nema pravo da samostalno donosi odluku o ukidanju određenih linija ukoliko to nije u saglasnosti sa nadležnim odjeljenjem - objasnio je Novaković.

Izmjene

Prevoznici su u narednom periodu najavili još neke izmjene u vezi sa redom vožnje.

- U toku je brojanje i na drugim linijama, te postoji mogućnost da će u skorije vrijeme još polazaka biti ukinuto - rekla je direktor preduzeća "Bočac turs" Slobodanka Marčeta i dodala da je red vožnje od početka godine izmijenjen kod još nekih prevoznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana